Stav úverov na bývanie medziročne stúpol o takmer 13 %

Banky ku koncu mája tohto roka evidovali celkový stav úverov na bývanie v objeme 15,588 mld. eur.

Poskytovanie úverov na bývanie na Slovensku dynamicky rastie. Podľa aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska totiž stav úverov na bývanie koncom mája tohto roka dosiahol 15,588 mld. eur, čo znamenalo medziročný nárast až o takmer 13 %. V samotnom máji stav úverov na bývanie stúpol o vyše 194 mil. eur. Väčšinu z celkového objemu úverov na bývanie tvorili ku koncu piateho mesiaca iné úvery na nehnuteľnosti v objeme 9,216 mld. eur. Nasledovali klasické hypotekárne úvery, ktorých stav ku koncu mája predstavoval 4,354 mld. eur a zvyšnú sumu 2,018 mld. eur tvorili úvery stavebného sporenia.

Najväčší podiel na celkovom stave úverov na bývanie spomedzi finančných inštitúcií mala naďalej Slovenská sporiteľňa na úrovni 26,67 %. Nasledovala VÚB banka s podielom 19,89 % a Tatra banka s 13,25 %. Pri tradičných hypotékach dominuje VÚB banka s podielom 43,30 % nasledovaná Tatra bankou s 17,96 % a Slovenskou sporiteľňou s 17,63 %. Najvyšší podiel pri iných úveroch na nehnuteľnosti mala ku koncu mája Slovenská sporiteľňa, a to 36,78 %. Nasledovala Tatra banka s podielom 13,93 % a VÚB banka s 13,18 %. V rámci úverov stavebného sporenia jednoznačne dominuje Prvá stavebná sporiteľňa s podielom až 87,14 %.

Úvery na nehnuteľnosti poskytuje 18 bánk. Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov malo ku koncu marca osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy