Finančná lekcia od mojej osemročnej dcéry

, time Foto: SITA

Som finančný poradca. Zároveň ale aj matka osemročného dievčatka. Moja práca a moja rodina sú dve rôzne časti môjho života, ale majú niečo spoločné. Nech už som so svojimi klientmi, alebo so svojou dcérou, som si dobre vedomá finančných lekcií, ktoré im chcem udeliť.

Rada by som sa s vami podelila o svoju nedávnu skúsenosť. Počas školských prázdnin sme s dcérou šli na výlet do New Yorku. Vybrali sme sa do jej najobľúbenejšieho obchodu na Times Square, do Toys 'R' Us, a snažili sa rozhodnúť, ako minime nejakú čiastku z jej nasporených peňazí.

Zastavili sme sa pri ukážkach nechtového dizajnu, kde prebiehala prezentácia setu na skrášľovanie pomocou rôznych lakov. Čím viac sa dcéra dívala, tým viac som si bola istá, že moja mladá módna diva sa nechá zlákať na kúpu jednej takejto sady. Nakoniec sa spýtala na cenu. Bolo to viac ako 20 dolárov. "Ja svoje peniaze na toto neminiem!" vykríkla. Jej rázne vyhlásenie bola rajská hudba pre moje uši. Nie preto, že by som nechcela utratiť žiadne peniaze, ale preto, že mi ukázala, že dokáže rozmýšľať nad tým, ako chce minúť tie svoje. Niektorá z mojich lekcií tak padla na úrodnú pôdu.

Na ôsme narodeniny našej dcéry sme s manželom otvorili pre ňu bežný účet. Bola nadšená myšlienkou, že bude môcť vedieť, koľko peňazí má. Vzhľadom k tomu, že je výborná v matematike, bolo naše načasovanie správne. Spolu s manželom sme vopred určili pravidlá. Ak išlo o finančné dary, dopredu sme rozhodli, koľko z nich by malo ísť na charitu, koľko na sporenie na vysokoškolské štúdium a koľko na míňanie. V priebehu nasledujúcich mesiacov, sme spolu konzultovali aktuálne údaje pred každou kúpou. Netrvalo dlho a dcéra si uvedomila, že peniaze z jej účtu odchádzajú omnoho rýchlejšie, než tam prichádzajú. Táto skutočnosť u nej vytvorila dve potreby. Začala starostlivo zvažovať, čo a kedy kúpiť pre okamžité uspokojenie a tvorivo sa zamýšľať o raste jej finančných prostriedkov.

Mnohí dospelí bojujú s rovnakými problémami ako naša dcéra. Ako zmeniť príjmy na bohatstvo a pritom si užívať život. Je to cesta plná zákrut, nie je jednoduché udržať si rovnováhu. Vyžaduje si to jasnú predstavu o cieli a hodnotách, o dôslednom využívaní zdrojov a akceptovaní vzťahu medzi časom a peniazmi.

Ako finančný poradca, vidím niekoľko kľúčových ukazovateľov, ktoré pomôžu dospelým premietnuť finančné lekcie do svojho života.

– Je váš životný štýl udržateľný? Ide o výdavkový plán a osobnú súvahu jednotlivca na ceste ako príjmy premeniť na bohatstvo. Nie je žiadna hanba ak nerozumiete "rytmu peňazí". Vyplníte si kalendár, z ktorého sa dá vyčítať, kedy vám každý mesiac prichádza mzda, koľko to v skutočnosti je, ale aj načasovanie a výška pravidelne opakujúcich sa výdavkov, ako je nájomné alebo hypotéka. Z toho dostávame rýchly prehľad o situácii, či finančné problémy pochádzajú viac z hlavných výdavkov alebo z tých vedľajších.

– Dokážete vyťažiť maximum z finančnej stratégie? Zaujímate sa o to, ako vhodne investovať, aké si zvoliť poistenie, ako si znížiť dane, kedy a za akých podmienok odísť do dôchodku, máte vôbec stratégiu na ochranu svojich ťažko zarobených peňazí? Ak áno, je to dobré znamenie, že ste si vedomí výhod, ktoré sa vám dostávajú a využívate ich. Horšie je to, ak vás to nezaujíma jednoducho radšej strčíte hlavu do piesku.

– Ako vytvoriť rovnováhu medzi časom a peniazmi? Čím skôr ste si začali šetriť, tým viac kariérnych možností sa vám otvára. A platí to aj pre voľný čas a životný štýl. Kľúčovým ukazovateľom ale je, či ste pochopili dôležitosť núdzových úspor. Mladí môžu mať na krku dlhy v podobe študentských pôžičiek, alebo hypotéky. Ale ak máte v banke železnú rezervu na mesiac, či dva, je to znamenie, že viete aké je dôležité mať sa „o čo oprieť.“

Autorkou je Lazetta Rainey Braxton certifikovaný finančný poradca a šéfka Financial Fountains.

Súvisiace články

Aktuálne správy