Technológie zmenili náš prístup k peniazom, potrebujeme vôbec bankové pobočky?

, finparada Foto: SITA

V dnešnej dobe sa radikálne mení úloha bankových pobočiek. Kým ešte pred časom boli jediným miestom, kde ste si mohli bankové služby zriadiť alebo s bankou vôbec o čomkoľvek komunikovať, dnes už úlohu pobočiek stále viac preberá internet a mobilné telefóny.

Kde sú tie časy, keď ste museli kvôli všetkému chodiť do banky. Teda presnejšie kvôli tomu, aby ste si mohli  založiť účet alebo objednať akúkoľvek službu banky, prípadne ju zmeniť alebo zrušiť. Rovnako smiešne dnes vyzerá platobný styk prostredníctvom papierových príkazov. Dnes už úlohu pobočiek prebral internet, aj platby už takmer vždy majú elektronickú podobu. V supermarkete, v kaviarni, ale dokonca aj v automate za parkovanie platíme platobnou kartou. Postupne klesá aj potreba hotovosti.

Ale vráťme sa v čase o pár rokov späť a pozrime sa na finančné inštitúcie po revolúcii v roku 1989. Vtedy banky a ich zopár veľkých pobočiek pripomínali štátne úrady. Nečudo, často vznikli práve z nich. Postupne si však banky dokázali zmapovať potenciál daného trhu a prispôsobili mu aj svoju sieť pobočiek, ktoré sa so zopár zamestnancami dostali do každej väčšej obce. Výsledkom je situácia, kedy pobočka banky neraz dominuje miestam, kde sa stretáva najviac ľudí, napr. námestiam, obchodným uliciam a pod. Navyše často platí, že tam, kde je jedna banka, má pobočku aj tá druhá.

Posledné dva roky sme boli svedkami technologických bankových noviniek, do rúk sa nám dostali bezkontaktné platobné karty, skúšame platiť mobilným telefónom, využívame služby mobilného bankovníctva, fotíme si QR kódy. Tým to však zďaleka nekončí. Predaj  produktov sa pomaly presúva na sociálne siete s cieľom dostať sa ku klientom čo najbližšie. Banky sa snažia komunikovať po novom, oslovovať svojich zákazníkov cielene podľa záujmov a dokonca im ponúkajú všetky základné bankové operácie v tomto novom prostredí. Cieľom je priblížiť sa svojmu zákazníkovi až do jeho príbytku, kde fyzicky, alebo virtuálne žije. Ďalšou úrovňou môže byť video-bankár, s ktorým sa  budete rozprávať cez obrazovku počítača.

Zďaleka nie všetci sú v zajatí moderných technológií. Hlavne staršie ročníky stále najradšej zájdu na pobočku banky osobne, prípadne si dajú schôdzku s poradcom, obzvlášť ak ide o tak dôležitú záležitosť, akou je pôžička. Tí mladší zase na sociálnych sieťach o takýchto otázkach diskutovať nechcú, považujú to za príliš verejný kanál a komunikácia s bankou je pre nich príliš osobná záležitosť, ktorú rozhodne nechcú zdieľať s ostatnými.

Ako na základe týchto informácii vyhovieť každému? Jedným z trendov, ktoré sa začínajú objavovať aj v našom regióne sú pobočky, ktoré evokujú prostredie domova a tým sa snažia navodiť príjemnú atmosféru. Pobočky ako útulný a moderný byt, v ktorom nechýbajú najmodernejšie technológie, kde sa papierové marketingové „letáky“ premietajú v podobe dynamického obsahu na rozmerných LCD monitoroch. Na voľného pracovníka sa čaká v pohodlných sedačkách, k dispozícii je zdarma wi-fi pripojenie, aby si klienti mohli vyskúšať smartbanking.

Zaujímavo však vyznie porovnanie s Japonskom, ktoré sa považuje na poli technológií za veľmi rozvinuté. Automaty v tejto krajine nájdete na každom rohu, predáva sa z nich takmer všetko, od nápojov, cez lístky na metro alebo na vlak až po finančné služby. V Tokiu sú väčšinou len viacúčelové bankomaty umiestnené v menšej či väčšej uzavretej miestnosti. A klasické pobočky? Žiadne sofistikované "lounge" pre pohodlné trávenie voľného času a četovanie na webe banky, ale miestnosti s radom kresiel a čakajúcimi klientmi na jednej strane a natesnanými úradníkmi za stolmi na strane druhej.

Ako teda budú vyzerať pobočky bánk v blízkej budúcnosti? Je pravdepodobné, že asi nezaniknú, ale budú na ústupe. Banky pre ne už dnes hľadajú novú  funkciu. Na niektorých si môžete kúpiť rôzne druhy poistenia, cestovné, domácnosti, ale aj poistenie neschopnosti splácať úver. Inde vám ponúknu nielen prefinancovanie auta, či nehnuteľnosti, ale aj pomôžu s jeho výberom. Netradičné nie je ani to, ak vám na pobočke banky ponúknu predaj elektrickej energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy