IT mekka Slovenska sa rozrastá: Do Košíc zlákali ďalšieho investora, americkú GlobalLogic

, E15 Foto: SITA

Americká spoločnosť GlobalLogic zamestná až päťsto ľudí, v Košiciach bude vyvíjať aplikácie pre mobilné zariadenia. Prácu u nej preto nájdu najmä vývojári, ktorých produkuje miestna technická univerzita.

Do konca tohto roka by mala košická pobočka americkej spoločnosti pracovať naplno v zložení päťstočlenného tímu. V čele firmy bude stáť Ivan Hruška, ktorý je známy najmä ako doterajší prezident európskych pobočiek Ness Technologies. "Nové centrum na Slovensku je dôkazom zámeru expandovať aj v strednej Európe," povedal pre internetový portál Business Standard generálny riaditeľ GlobalLogic Shashank Samanta.

Na východe Slovenska tak behom jedného týždňa došlo k druhému výraznému pohybu na IT trhu. Prvá oznámila príchod vietnamská firma FPT Software. Tá prevzala centrum vzdialených služieb energetikov RWE.

K doterajším štyrom stovkám zamestnancov vďaka domu do konca roka pribudne ďalších 200 pracovných miest. Zahraničné spoločnosti láka do Košíc relatívne lacnejšia pracovná sila a dostupnosť kvalifikovaných odborníkov. Tí získavajú vzdelanie na miestnej technike a Univerzite Pavla Jozefa Šafárika.

Už počas štúdia napríklad na fakulte elektrotechniky študenti podpisujú s firmami zmluvy o budúcej spolupráci. O prvé zamestnanie sa tak báť nemusia. S nadštandardným platom, ktorý po štúdiu u niektorej z firiem získajú, si môžu pri východoslovenských cenách slušne žiť, informuje portál E15.  Aj to je dôvod, pre ktorý mnoho mladých a vzdelaných ľudí v meste zostáva. Migrácia za prácou za hranice už nie je tak častá ako v minulosti.

V meste majú IT pobočky aj Siemens, T-Systems či IBM. Čo nevidieť dosiahne počet košických IT špecialistov desať tisíc. Preto sa dokonca objavujú aj hlasy, že metropole východu dochádzajú ľudské zdroje. Čím ďalej tým viac sa preto hovorí o podporných programoch vlády pre miestne univerzity či o tom, že sa takzvané Košice IT Valley rozrastie aj do susedného Prešova.

Súvisiace články

Aktuálne správy