Americký HDP v 1. kvartáli medziročne klesol o 2,9 %

Pokles hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny bol prudší, ako naznačoval predošlý odhad, podľa ktorého ekonomika USA oslabila o 1 %.

Americká ekonomika v prvom štvrťroku tohto roka klesla oveľa výraznejšie, ako naznačoval predošlý odhad. Ministerstvo obchodu USA v stredu informovalo, že hrubý domáci produkt (HDP) sa medziročne zmenšil o 2,9 %. Podľa minulomesačného odhadu HDP v prvom kvartáli klesol o 1 %. Výkon americkej ekonomiky za január až marec tohto roka bol najhorší za päť rokov.

Hoci za dôvod ťažkostí ekonomiky USA v prvom štvrťroku sa väčšinou označovala nezvyčajne studená zima, rozsah revízie HDP naznačuje, že okrem počasia zohrali rolu aj iné faktory. Najnovšia revízia vývoja amerického hospodárstva odzrkadlila pomalšie tempo výdavkov na zdravotníctvo, ako sa doteraz predpokladalo. Zahraničný obchod bol tiež väčšou brzdou ekonomiky, ako sa predtým myslelo. Údaje o vývoji zamestnanosti, priemyselného sektora a odvetvia služieb však poukazujú na prudké zrýchlenie ekonomiky v úvode druhého štvrťroka.

Spotrebiteľské výdavky v USA v prvom kvartáli stúpli iba o 1 %. Predchádzajúci odhad naznačoval, že vzrástli o 3,1 %. Export USA v období januára až marca oslabil o 8,9 %. Podľa predošlého odhadu klesol iba o 6 %. Obchodný deficit tak podľa najnovšieho odhadu ubral rastu HDP 1,53 percentuálneho bodu. Americké podniky v prvom kvartáli vytvorili zásoby v hodnote 45,9 mld. USD, čiže menej v porovnaní s predošlým odhadom, že firmy vytvorili zásoby za 49 mld. USD. Tvorba zásob tak z rastu HDP za január až marec ubrala 1,7 percentuálneho bodu.

(1 EUR = 1,3615 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy