Opozícia chce zákon o pôde poslať na ÚS, má dva návrhy

Opoziční poslanci by chceli, aby zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorého novelu v máji schválil parlament v zrýchlenom režime, preskúmal Ústavný súd SR. Poslanci sa však zatiaľ nedohodli a pre ÚS majú pripravené dva podnety.
Jeden vypracoval Martin Chren (NOVA), druhý Peter Muránsky (KDH). Oba návrhy rozoslali medzi poslanecké kluby. „Môžu sa podať dve podania alebo sa opozícia dohodne a spojí,“ povedal pre TASR Chren. Poslanec v zákone vidí viacero porušení Ústavy SR, okrem iného aj obmedzenie nakladania so súkromným vlastníctvom.
Spomínaná právna norma sprísnila podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. Zákon prešiel parlamentom v skrátenom režime, podľa rezortu pôdohospodárstva má viac chrániť slovenskú pôdu a zabrániť špekulatívnym nákupom s ňou. Po novom by tak mali pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky.
Prednostné právo na odkúpenie pôdy budú mať družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Ak títo záujem o pôdu neprejavia, právo na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti. Pokiaľ o prevod poľnohospodárskeho pozemku za cenu požadovanú prevádzajúcim neprejaví záujem žiaden z takto určených subjektov, bude môcť pozemok nadobudnúť ktokoľvek.
Obmedzenia pri predaji a darovaní sa nemajú vzťahovať na záhrady a poľnohospodárske pozemky, ktoré sú v zastavanom území obce – intraviláne, ani na pozemky s výmerou do 2000 štvorcových metrov, aj keď sa nachádzajú mimo zastavaného územia obce. Obmedzenia sa nemajú vzťahovať ani na pozemky, ktoré sú podľa predpisov o územnom plánovaní určené najmä na výstavbu, ani na tie, ktorých možnosť poľnohospodárskeho využívania je obmedzená, napríklad v záujme ochrany prírody, krajiny alebo vodných zdrojov.
Podľa novej právnej úpravy sa bude naďalej rešpektovať predkupné právo, podľa ktorého majú nárok na prednostné odkúpenie pozemku jeho spoluvlastníci. Ich súhlas k darovaniu alebo predaju potrebný nebude, ak svoj podiel na pozemku spoluvlastník predáva alebo daruje osobe sebe blízkej, napríklad deťom, manželovi alebo manželke. Rešpektovať sa budú aj práva dedičov a reštitučné nároky.
Nadobúdať poľnohospodársky pozemok do vlastníctva nebude môcť štát, občan štátu, fyzická osoba s pobytom alebo právnická osoba so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok rovnako neumožňuje nadobúdať vlastníctvo k poľnohospodárskemu pozemku osobám zo SR. Obmedzenie sa nevzťahuje na dedenie poľnohospodárskeho pozemku ani na štáty Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru, na Švajčiarsko a štáty, pre ktoré to vyplýva z medzinárodnej zmluvy, ktorou je SR viazaná.
Opozícia návrh rezortu pôdohospodárstva kritizovala. Už v pléne viacerí poslanci tvrdili, že je protiústavný. Právna norma podľa nich zvýhodňuje veľkopodnikateľov a finančníkov. Viacerí poslanci preto žiadali cez procedurálne návrhy stiahnutie tohto bodu programu, pri hlasovaní, ale neuspeli.

Súvisiace články

Aktuálne správy