Ste pripravení? Týchto osem druhov rizík musí zvládnuť každý investor

, MarketWatch Foto: SITA

Je slobodným rozhodnutím každého človeka, ako so svojimi peniazmi naloží. Každý za svoje činy ale nesie zodpovednosť. Ak hodláte svoje peniaze zhodnotiť ako investor, mali by ste poznať aspoň základné riziká, ktorým budete na trhoch čeliť. Pred tými nasledujúcimi vás totiž neochráni ani dokonalá diverzifikácie portfólia.

1. Trhové riziko
Sprevádza všetkých investorov po celú dobu ich snahy o zhodnotenie peňazí. Zahŕňa širokú škálu nebezpečenstiev, od zlého výberu jednotlivých akcií, dlhopisov či komodít až po nebezpečenstvo nečakaného pádu trhov v dôsledku nepredvídateľných udalostí.

2. Inflačné riziko
Je spojené s rastom cien, a teda znehodnocovaním reálnej hodnoty peňazí. Ak by ste sa počas svojho života spoliehali výhradne na bankové domy a svoje peniaze pravidelne ukladali na bežný účet, rástla by reálna hodnota vašich úspor pomalšie než ich hodnota nominálna. Ak chcete znehodnocovaniu peňazí zabrániť, musíte investovať s pomocou takých nástrojov, ktorých cena porastie rýchlejšie ako inflácia.

3. Riziko likvidity
Ide o doménou najmä alternatívnych investičných prostriedkov, akým môže byť napríklad umenie. Hlavným problémom málo likvidných aktív je to, že sa vám ich v prípade náhlej potreby nemusí podariť rýchlo predať za primeranú cenu, keď potrebujete hotovosť na pokrytie aktuálnych potrieb. Aktívami s nízkou likviditou ale nemusia byť len obrazy alebo plastiky, komplikácie pri potrebe rýchleho predaja môžu nastať aj u niektorých druhov nehnuteľností, málo obchodovaných akcií alebo rizikových dlhopisov s vysokým výnosom.

4. Riziko správneho načasovania
Pohybuje sa na pomedzí zákonitostí finančného trhu a zručností a schopností jedinca. V ideálnej situácii by sa každý investor mal riadiť poučkou "lacno nakúpiť, draho predať", o čo sa aj všetci snažia. Nie vždy sú však úspešní. Určiť dokonale, kde sa nachádzajú lokálne cenové maximá a minimá, nie je jednoduché a väčšina drobných investorov bohužiaľ kvôli nízkej disciplíne pri lokálnych maximách v eufórii nakupuje a na minimách v strachu predáva.

5. Deficitné riziko
Nie je založené na zákonitostiach trhu, ale výhradne na súkromnom živote. Rovnako ako trhové riziko, aj deficitné riziko zahŕňa rad udalostí, s ktorými sa každý človek počas života môže stretnúť a v dôsledku ktorých môže prísť o veľkú časť svojich úspor. Všeobecne je spojené s obavami, či budeme všetky svoje výdavky schopní pokryť vlastnými príjmami a úsporami a nebudeme v dôsledku nedostatku financií donútení k zníženiu svojho životného štandardu a obmedzeniu svojich aktivít.

6. Riziko nečakaných výdavkov
Zahŕňa dôsledky všetkých finančne nákladných udalostí, ktorých príchod či vznik je pre jedinca úplne nepredvídateľný. Do tejto kategórie spadajú napríklad výdavky plynúce zo zdravotných komplikácií alebo prírodných katastrof, ktoré človek musí vynaložiť bez ohľadu na svoju aktuálnu finančnú situáciu.

7. Politické riziko
Najčastejšie býva spojené s vládnymi rozhodnutiami a novými zákonmi, ktoré môžu zásadným spôsobom negatívne ovplyvniť hodnotu investičného portfólia. Rizikové sú v tomto ohľade najmä investície do akcií alebo dlhopisov firiem operujúcich vo vysoko regulovaných odvetviach, akým je napríklad finančný sektor.

8. Geopolitické riziko
Vyviera z podstaty odvekého usporiadania sveta. Rozdielne kultúry, politické usporiadanie či geografické dispozície jednotlivých krajín vytvárajú medzi istými územnými celkami neustále napätie, ktoré sa pri extrémnom nahromadení môže uvoľniť v podobe vojnových konfliktov, alebo diplomatických sporov. V spojení s týmito udalosťami je veľmi ťažké vopred určiť, aký bude rozsah ich dôsledkov. V niektorých prípadoch sa situácia rýchlo upokojí a trhy zostanú nedotknuté, inokedy môžu investori spanikáriť a poslať ceny všetkých obchodovateľných aktív prudko dole.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy