Sezóna dovoleniek: Zlodeji si vás vytipujú, či sa im oplatí vás vykradnúť

, iDnes Foto: SITA

Topsezóna dovoleniek je najväčšou "šichtou" pre zlodejov. Ak nechcete prísť o svoj majetok, je dobré ak si osvojíte, ako vykrádači premýšľajú. Podľa poisťovní sa množia prípady, kedy idú zlodeji na istotu. Objekt si vopred vytipujú a dnu sa dostávajú najrôznejšími cestami.

Kde sú tie časy rozbitých okien a vypáčených dverí. Dnes už idú po svoj lup zlodeji omnoho sofistikovanejšie, aj keď možno prácnejšie. Namiesto jednoduchého prekĺznutia balkónovými dverami, sú schopní radšej rozobrať pol strechy. Len aby neboli na očiach. A ide pri tom až o neuveriteľné športové výkony. Napríklad plazenie úzkymi pivničnými okienkami, ale zelenú dostávajú aj odvážnejšie riešenia, napríklad prekážková trať v podobe suchého WC. Netreba však podceňovať ani spomínané okná a dvere, veď profesionálom stačí skutočne rekordný čas, napríklad kým ste na nákupe, aby vás obrali o nejaké tie cennosti z vášho súkromia.

Zlodejom by ste ich plány mali zmariť, nie im napomáhať, ako to často prostredníctvom sociálnych sietí robíte. Nie je jednoduché odolať pokušeniu pochváliť sa, čo ste si v ostatnom čase kúpili, alebo kam sa chystáte na exkluzívnu dovolenku. To všetko sú informácie, ktoré zaujímajú predovšetkým zlodejov, až potom vašich známych. Treba myslieť aj na to, že ak podobné informácie nevypustíte vy, môžu to za vás urobiť vaše ratolesti. V čase tabletov a inteligentných telefónov sa vo veľkom zdieľajú fotky priamo z dovoleniek. Zlodej sa tak ľahko uistí, že vytipovaná rodina je skutočne tisícky kilometrov ďaleko.

Systematický zlodej sleduje vyhliadnuté miesto dlhšiu dobu a všetko dopredu starostlivo overuje. Prichádza teda pripravený a prípadné zložité elektronické zabezpečenie prekoná v horizonte desiatok sekúnd až niekoľkých málo minút. Vo väčšine prípadov im k tomu stačia informácie z firmy, ktorá zabezpečenie montovala. Okrem alarmu zlodejov zaujímajú osvedčené pravidlá, kam sa kľúče najčastejšie ukrývajú. Je prekvapujúce, že sa stále nájdu ľudia, ktorí sú schopní nechať kľúč od domu alebo bytu na notoricky známych a ľahko prístupných miestach. Pod rohožkou, na zárubni, za oknom, to sú prvé miesta, ktoré každý zlodej vyskúša, než sa pokúsi dostať do bytu násilím. Aj keď ste dobre poistení, je potrebné myslieť na to, že vás poisťovňa odškodní iba vtedy, ak páchateľ prekonal určitú prekážku. Ak vás teda vykradnú cez otvorené okno počas popoludňajšej siesty, poisťovňa sa bude zdráhať takúto škodu uhradiť.

Možno ste sa už stali obeťou krádeže a máte túto nepríjemnú skúsenosť za sebou. Nemyslite si však, že sa tým všetko skončilo. Počítajte aj s tým, že ak zlodej zistí, že je stále čo ukradnúť, môže vás navštíviť opakovane, napríklad aj trikrát za sebou. Ich vynaliezavosť a drzosť pritom každým prípadom narastá. Posiťovne uvádzajú príklad absolútneho vybielenia, kedy rodina po návrate z dovolenky našla svoj byt prakticky prázdny. Niekto ich vysťahoval počas neprítomnosti, vrátane nábytku, potravín, hračiek pre deti a dokonca aj psej búdy. Zlodeji susedom oznámili, že si rodina našla prácu v zahraničí, ktorá však nepočká a musia sa urýchlene presťahovať. Prišli na dvakrát s kamiónom s reklamou medzinárodnej sťahovacej firmy a muži sa po objekte pohybovali v tričkách s emblémom tejto firmy. Nikomu nezišlo na um, že by to mohlo byť celé fingované. To je ale extrémny prípad, predávať nábytok niekam do bazáru je dosť riskantný krok, navyše to zlodejovi veľa nehodí. Ten skúsenejší preto siahne radšej na malé, ale  drahé veci. Len amatér berie všetko, čo nájde, napríklad odkvapy, zábradlie alebo rôzne mreže, ktoré odovzdá do zberu za cenu výkupu kovov. Na takýchto zlodejov si musia dávať pozor hlavne majitelia ešte rozostavaných domov. Okrem drahého stavebného materiálu miznú z novostavieb veľmi často aj už zabudované zariadenia, ako sú kotly alebo radiátory. Nie je problém odcudziť komplet kuchynskú linku, vrátane zabudovaných spotrebičov.

A na záver ešte jedna kuriozitka, ktorá vypovedá o skrytej agresivite, ktorú neradno podceňovať. Zlodej ukradol z bytu notebook a schoval si ho na chodbe domu. Keď sa po chvíľke vrátil, notebook tam už nebol. Niekto mu ho tiež ukradol. Okradnutý zlodej poňal podozrenie, že notebook vzali susedia. Vyliezol k nim preto na balkón a snažil sa rozbiť balkónové dvere. V tom ho nachytal majiteľ bytu. Aby predišiel škode na sklenenej výplni, radšej mu dvere sám otvoril. Prišla rana a zlodej ho zrazil na zem, následne celý byt prehľadal, a keď "svoj“ ukradnutý notebook nenašiel, nič ďalšie nevzal a rovnakou cestou byt opustil.

 Zapamätajte si základné pravidlá, ako ochrániť svoj majetok
  Kúpte si kvalitné zámky a neuľahčujte zlodejom prístup do objektu.
  Na sociálnej sieti a vo svojom okolí nezverejňujte presný termín dovolenky, uistite sa, že to neurobia ani vaše deti.
  Dobu svojej neprítomnosti neuvádzajte ani na vašom telefónnom záznamníku a súkromnom e-maile.
  Buďte opatrní vo zverejňovaní informácií, že ste si kúpili do bytu niečo drahé.
  O dohľad nad opusteným bytom či domom požiadajte priateľov alebo príbuzných, ktorým veríte.
  Postarajte sa, aby kríky a stromy nezakrývali značnú časť objektu a zlodeji tak nemohli pracovať nerušene.
  Urobte si zoznam cenných vecí vrátane ich popisu a fotografií a uložte ho na bezpečné miesto.

Súvisiace články

Aktuálne správy