Päť najčastejších mýtov o podnikaní

, finexpert Foto: photl

Podnikateľská činnosť býva opradená množstvom mýtov, fám a poloprávd. Niektoré platia len občas a za určitých podmienok, iné nie sú opodstatnené vôbec. Tie najčastejšie z nich zhrnul portál finexpert.

Podnikám, teda som svojím vlastným pánom
Častým dôvodom na rozbehnutie podnikateľskej činnosti alebo odchodu na voľnej nohe je túžba nemať nad sebou šéfa, vedenie a kontrolu. Je pravda, že rozkazov "zhora" sa týmto spôsobom zbavíte, avšak ak chcete podnikať úspešne, bude nutné sa aspoň v začiatkoch znova podriaďovať. Zákazníkom, požiadavkám zadávateľov práce, investorom či obchodným partnerom. Je síce pravda, že zákazky, ktoré sa vám nehodia alebo nezdajú, môžete na rozdiel od zamestnaneckého pomeru ľahko odmietnuť, vo väčšom množstve to však ide len vtedy, ak vám nezáleží na zárobku alebo ak  ich máte ich dostatok.

Najlepšie je podnikať spoločne s priateľmi
Niekedy to skutočne funguje. Z dobrých priateľov sa môžu stať aj dobrí partneri či obchodní partneri. Častejšie sa však prihodí, že medzi ľuďmi, zvyknutým fungovať na úrovni osobných vzťahov je problém vymedziť si vzájomne kompetencie a nastaviť finančné vzťahy. Stáva sa, že úlohy v podnikaní sa začnú odlišovať od tých v priateľskom vzťahu. Napríklad z rovnocenných priateľov sa stane nadriadený a podriadený, zadávateľ a príjemca zákazky. Alebo naopak nie úplne vyrovnané  priateľské vzťahy ešte zneprehľadní  úloha rovnocenných spoločníkov vo firme.

K podnikaniu stačí dobre vedieť robiť svoju prácu
Pokiaľ ide o činnosť, ktorá je veľmi žiadaná a ponuka v nej neprevyšuje dopyt, potom je to pravda. Potom nepotrebujete reklamu, marketing a PR a ďalšie podobné veci. Skutočnosť je taká, že väčšinou nakoniec zistíte, že je potrebné si aspoň načítať niečo o daniach, marketingu, reklame, tvorbe webu, sociálnych sieťach, SEO, umení prezentácie a komunikácie s klientmi. Svoju prácu musíte väčšinou vedieť aj dobre predať.

Podnikanie vyrieši nezamestnanosť
Môže to fungovať za určitých presne stanovených okolností. Napríklad ak pracujete v odbore, kde prevažná väčšina vašich kolegov získava zákazky ako SZČO, avšak trvalý pracovný pomer sa im nájsť nedarí. Ponechajme bokom, nakoľko je to legálne alebo etické. V takom prípade si zrejme stačí založiť živnosť. Sú aj takí, čo po strate zamestnania úspešne dokázali rozbehnúť podnikanie v úplne inom odbore, než bol ich pôvodný. Začínať s malými úsporami a sebavedomím zníženým o pocit neschopnosti nájsť si prácu však nie je práve jednoduché.

Podnikateľ zarobí vždy viac než zamestnanec
Tomuto mýtu môže veriť snáď len ten, kto nikdy nepočul o nákladoch. Napriek tomu sa ešte stále nájdu závistlivci, najmä medzi radovými zamestnancami na nižších pozíciách, ktorí sa čudujú rozdielu medzi svojou hodinovou mzdou a tým, čo si účtuje súkromník v rovnakom odbore. Samozrejme, že úspešní podnikatelia sú na tom vo výsledku lepšie, než keby sa nechali zamestnať. Inak by to nerobili. Prvé mesiace alebo aj roky však aj oni pracovali za úplné minimum alebo boli v strate. Podnikanie navyše zahŕňa veľa činností, ktoré zamestnanec robiť nemusí a ktorú samozrejme nikto nezaplatí.

Súvisiace články

Aktuálne správy