Deficit bežného účtu Grécka vzrástol v apríli na takmer 1,2 mld. eur

Bežný účet platobnej bilancie Grécka zaznamenal v apríli medziročné zvýšenie deficitu, keďže ani vyšší prebytok v bilancii služieb nedokázal vykompenzovať rast deficitu v oblasti obchodu s tovarmi, ako aj v bilancii bežných transferov. Oznámila to dnes grécka centrálna banka. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa Národnej banky Grécka dosiahol schodok bežného účtu platobnej bilancie v apríli 1,17 miliardy eur. V rovnakom mesiaci minulého roka zaznamenalo Grécko deficit na úrovni 1,15 miliardy eur.
Dôvodom bol najmä deficit v obchode s tovarmi, ktorý sa zvýšil na 1,72 miliardy eur oproti 1,54 miliardy eur v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka. Na druhej strane, bilancia služieb zaznamenala prebytok na úrovni 813,6 milióna eur, zatiaľ čo v apríli 2013 dosiahla hodnotu 616,6 milióna eur. No deficit bilancie bežných transferov vzrástol na 134,7 milióna eur zo 101,4 milióna eur v rovnakom mesiaci minulého roka.
Za obdobie január až apríl sa však deficit bežného účtu platobnej bilancie znížil. Ako uviedla centrálna banka, za štyri mesiace tohto roka dosiahol 2,22 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka to bolo 3,39 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy