M. Lajčák vystúpil na Podnikateľskom fóre Slovenska a Ruska

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes (20. júna 2014) otvoril v historickej budove NR SR v Bratislave slovensko-ruské podnikateľské fórum, ktoré sa koná pod jeho záštitou. Vo svojom vystúpení označil fórum za životaschopnú formu hospodárskej spolupráce, ktorej význam spočíva v konkrétnych projektoch. Ocenil aktivity hlavných organizátorov podujatia, podnikateľských rád Slovenska a Ruska, ktoré podporujú rozvoj priamej regionálnej ekonomickej spolupráce a sú primeranou platformou na hľadanie vhodných partnerov pre investičné zámery na Slovensku a v Rusku.
„Dianie na Ukrajine má dopad na vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou a ovplyvňuje aj naše – slovensko-ruské bilaterálne vzťahy. Verím, že tieto napäté vzťahy dokážeme prekonať, pričom vzájomnú komunikáciu považujem v tomto smere za kľúčovú. Východiskom musí byť obnovenie vzájomnej dôvery, ktorá je nevyhnutná v politike, ale aj pri realizácii obchodných a investičných projektov. Politická a hospodárska sféra by si preto pri obnovovaní dôvery mali navzájom pomáhať,“ povedal v príhovore minister M. Lajčák, ktorý ako spolupredseda Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Ruskou federáciou konštatoval oživenie jej činnosti za ostatný rok a posun v rokovaniach jej pracovných a expertných skupín. Zároveň prítomných ubezpečil, že rezort diplomacie ako gestor výkonu zahranično-ekonomickej politiky bude účinným koordinátorom, pozorným poslucháčom a aktívnym partnerom konkrétnych námetov v oblasti zvýšenia účinnosti podpory podnikateľského sektora pri expandovaní na náročný ruský trh, respektíve pri realizácii ruských projektov na Slovensku.
Na fóre, ktorého cieľom je identifikovať a podporiť nové podnikateľské projekty zamerané na vytváranie nových pracovných príležitostí, sa zúčastňuje približne 130 zástupcov ruských a slovenských podnikateľských subjektov a štátnej sféry. Aj napriek tomu, že fórum sa koná v zložitej medzinárodnej situácii, zasadanie potvrdilo záujem podnikateľských komunít SR a Ruska o prehĺbenie hospodárskej spolupráce medzi oboma krajinami.
Fotografie na stiahnutie sú dostupné na webovej stránke MZVaEZ SR.

TASR o tom dnes informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy