Deficit bežného účtu platobnej bilancie USA v 1. kvartáli vzrástol

Pokles exportu a nižšie príjmy zo zahraničných investícií zapríčinili, že deficit bežného účtu platobnej bilancie USA vzrástol v 1. kvartáli tohto roka na 111,2 miliardy USD (81,99 miliardy eur) a dosiahol tak na najvyššiu úroveň za 18 mesiacov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva obchodu.
Na porovnanie, vlani v 4. štvrťroku dosiahol sezónne upravený schodok bežného účtu USA 87,3 miliardy USD.
Bežný účet platobnej bilancie je najkomplexnejší ukazovateľ zahraničného obchodu, nakoľko zahrňuje nielen obchod s tovarom a službami, ale aj tok investícií medzi krajinami.
Stúpajúci export ropy pomáhal USA v uplynulých rokoch znižovať deficit bežného účtu, ale v prvých troch mesiacoch tohto roka sa vývoz komodity znížil.
Celkovo hodnota amerického exportu za tri mesiace do konca marca klesla na 399,7 miliardy USD zo 407,1 miliardy USD v predchádzajúcom kvartáli. Okrem ropy sa totiž znížil aj vývoz potravín a osiva.
Vyšší obchodný schodok tak zredukoval tempo rastu americkej ekonomiky v 1. kvartáli o takmer jeden percentuálny bod.
Analytici však odhadujú, že už v tomto, 2. štvrťroku 2014, hospodárstvo USA ožilo a jeho výkon stúpne o 3,5 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že príjmy Spojených štátov zo zahraničných investícií sa v období január-marec znížili na 196,5 miliardy USD zo 198,8 miliardy USD v posledných troch mesiacoch minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy