Psychológ: Vreckové dávajte deťom nižšie, musia si zvyknúť na pocit nedostatku

, novinky Foto: photl;SITA

Správať sa správne k svojim peniazom, vedieť s nimi hospodáriť a zbytočne sa nezadlžovať. Tak by mala vyzerať kostra finančného vzdelania detí. Tieto znalosti by mali získať už na základnej škole, ale ani rodina by určite nemala zostať bokom.

Kto má deťom vysvetliť hospodárenie v domácnosti, aby videli, koľko peňazí čo stojí, a aby s peniazmi vedeli správne hospodáriť? Rodina, alebo škola?

Praktickú stránku vecí by deťom sa určite mohla ukázať rodina. Ak rozmýšľate nad vreckovým, odborníci tvrdia, že to prvé by mohli dostať nástupom do školy. Mnohí rodičia sú presvedčení o tom, že by deti mali dostávať vreckové menšie a radšej potomkovi budú odkladať peniaze formou sporenia. I keď suma vreckového by mala byť skôr len symbolická, zato však pravidelná, napríklad raz týždenne.  Ide vlastne iba o pocit, že s vreckovým má možnosť voľne nakladať. Psychológovia nehovoria o konkrétnej ideálnej sume, radia len toľko, aby dieťa malo menej, než si želá. Práve pocit nedostatku totiž učí deti hospodáriť a navyše ide o pocit, ktorý ich bude pravdepodobne sprevádzať celý život.

Výšku vreckového vždy určuje rodič, ale je vhodné, ak ho preberie aj s dieťaťom. Tým mu dáte dôveru a právomoc podieľať sa na rozhodovaní o svojich financiách a posilníte tým aj jeho pocit zodpovednosti a snahu s rozpočtom vyjsť. Ak dieťa s vreckovým hneď nevyjde, nie je potrebné vreckové okamžite zvyšovať. Počkajte a dajte dieťaťu priestor, aby sa naučilo s určitou sumou peňazí vychádzať.

So zavedením vreckového je možné dieťa naučiť viesť určitý prehľad o jeho príjmoch, ktoré tvorí nielen vreckové, ale aj finančné odmeny či darčeky. Na druhej strane ba mali byť výdavky za nákup hračiek či sladkostí. Po určitej dobe, čo si bude dieťa zaznamenávať svoje príjmy a výdavky, zistí, že mu vzniká prebytok peňazí a naučí sa pracovať s rezervou. Vytvorí si cieľ, ktorý bude chcieť dosiahnuť a na čo si bude chcieť našetriť. Ako dlho mu to bude trvať a s akým úsilím, bude z rozpočtu zrejmé na prvý pohľad.

Postupne by deti mali byť začlenené do domácich porád o rozpočte a čiastočne aj do rozhodovania o domácich financiách. Získajú tak schopnosť niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia.

Súvisiace články

Aktuálne správy