Výplata dôchodkov z druhého piliera už má svoje pravidlá

, E15 Foto: SITA

Zákonodarcovia ponúkli obmedzený výber úspor v hotovosti, výplatu doživotnej renty či možnosť dedičstva, ak dôchodca zomrie do siedmich rokov od začiatku poberania dávky.

Ľudia sporiaci v druhom pilieri dôchodkového systému už poznajú pravidlá pre čerpanie svojich penzií. Prví z nich ich vyskúšajú začiatkom budúceho roka. Definitívne znenie zákona poslanci odklepli pred pár dňami. Dlho totiž hľadali spoločné riešenie, ktoré nakoniec okrem Smeru podporila aj veľká časť opozície.

Na výplatu časti sumy v hotovosti budú mať nárok len tí, ktorých súčet penzií z prvého aj druhého piliera prevýši sumu potenciálneho dôchodku, ak by platili len zákonné odvody sociálnej poisťovni. Rozdiel si môžu nechať vyplatiť naraz. Malo by ísť len o dvanásť percent sporiteľov. Návrh bol pôvodne prísnejší, vyplácať v hotovosti sa malo pri dosiahnutí dôchodku aspoň 800 eur. Priemerná penzia pritom v súčasnosti dosahuje len polovicu.

Väčšina ľudí však bude mať nárok len na mesačnú rentu, ktorú budú doživotne vyplácať životné poisťovne. "Len poisťovne dokážu v komerčnej sfére kryť riziko dlhovekosti," objasnil minister práce Ján Richter. Pôvodne pritom zvažoval zaviesť výplatu aj prostredníctvom sociálnej poisťovne. Celý proces by sa mal vďaka "automatizovanému centrálnemu elektronickému ponukovému systému" zaobísť bez sprostredkovateľov.

Do systému sa vložia údaje o budúcom dôchodcovi. Na ich základe životné poisťovne predložia konkrétne ponuky, z ktorých si sporiteľ vyberie. Poisťovne pritom budú musieť mať licenciu od národnej banky. Ministerstvo si od tohto variantu sľubuje transparentnosť aj rýchlosť, pretože ponuky by mali byť na stole do dvoch dní od zadania údajov.

Smer sa s opozíciou v tomto zákone dopĺňal. Nakoniec bola legislatíva schválená aj hlasmi SaS, SDKÚ-DS a Obyčajných ľudí. "Túto novelu v zásade podporujem. Ľudia budú mať istú voľnosť nakladania s prostriedkami," zdôvodnil poslanec SaS Jozef Mihál. Naopak podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna sa vraj zdržal hlasovania kvôli tomu, že nastavenie pravidiel je v záujme niektorých skupín.

Súvisiace články

Aktuálne správy