Štyria z desiatich Slovákov rekonštruovali svoje bývanie

Slováci si svoje bývanie neustále vylepšujú. V uplynulých troch rokoch totiž opravovali nehnuteľnosť štyria z desiatich Slovákov, ďalších 15 % plánuje rekonštrukciu domu či bytu v nasledujúcich troch rokoch. Najčastejšie pritom ľudia rekonštruujú kúpeľňu, kuchyňu alebo vymieňajú okná. Rovnako nezaostávajú ani opravy chát či chalúp. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Home Credit, ktorý pre ňu realizovala agentúra STEM/MARK.
V posledných troch rokoch si svoje bývanie vylepšilo 42 % opýtaných, ďalších 15 % to má v pláne v najbližšom čase. Malé rozdiely v odpovediach možno pozorovať pri druhu prác podľa toho, či išlo o rekonštrukciu domov alebo bytov. V prípade domov ľudia najčastejšie vynovujú okná, kúpeľňu, strechu a kuchyňa. V bytoch zase vedie rekonštrukcia kuchyne, kúpeľne či renovácia obývacej izby. Na rekreačných nehnuteľnostiach sa ľudia venujú najviac výmene rozvodov plynu, elektriky a obnove kúpeľne.
Na rekonštrukčné práce pritom obyvatelia minú nemalé finančné prostriedky. Každý druhý opýtaný totiž minul viac ako 4000 eur. Ako ďalej vyplýva z prieskumu, najčastejšie pritom tieto úpravy ľudia financovali z úspor, pri väčších zmenách hlavne pôžičkou z banky alebo značkovej nebankovej spoločnosti.
Výsledky prieskumu ukázali aj rozdiely vo výške investícií podľa veku. Mladí ľudia najčastejšie realizujú drobné rekonštrukcie. Naopak, najviac investujú do vylepšenia bývania ľudia v strednom veku, od 30 do 44 rokov. „Najlepší odhad nákladov pritom má skupina ľudí nad 45 rokov, tí sa očakávanými nákladmi najviac priblížili reálnym. Inak približne polovica opýtaných uviedla, že výsledná cena bola vyššia, ako očakávali,“ informoval o prieskume analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

Súvisiace články

Aktuálne správy