Slovensko predalo dlhopisy za vyše 190 mil. eur

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity ponúkala v pondelok investorom už tradične dlhopisy v dvoch aukciách. Celkový dopyt po slovenských cenných papieroch opäť výrazne prekročil akceptovanú úroveň.

Správa „FINANCIE: Slovensko predalo dlhopisy za vyše 190 mil. eur“ rozšírená o vyjadrenie ministra financií Petra Kažimíra v treťom odseku.

BRATISLAVA 16. júna (SITA) – Slovensko si požičalo na finančných trhoch 191 mil. eur. Ako je v poslednom období tradíciou, štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) ponúkala investorom dlhopisy v dvoch aukciách. Tentokrát to boli cenné papiere splatné v novembri 2024 a bondy so splatnosťou v novembri 2018. V prvom prípade dlhopisov s dlhšou splatnosťou štát predal cenné papiere za 154 mil. eur, z čoho bondy za 64 mil. eur smerujú do portfólií zahraničných investorov. Celkový dopyt bol však vyše dvojnásobný, keď dosiahol 365 mil. eur. Priemerný úrok akceptovaný v tejto aukcii dosiahol 2,0447 % p.a., kým investori požadovali v priemere 2,0906 % p.a.

V druhej aukcii dlhopisov splatných koncom roka 2018 ARDAL akceptoval dopyt na úrovni 37 mil. eur, z čoho cenné papiere za 17 mil. eur nakúpili investori zo zahraničia. Rovnako v tejto aukcii celkový dopyt výrazne prevyšoval akceptovanú úroveň, keď dosiahol takmer 191 mil. eur. Štát napokon akceptoval predaj dlhopisov pri priemernej úrokovej sadzbe na úrovni 0,6910 % p.a., kým investormi požadovaná priemerná sadzba predstavovala 0,7618 % p.a.

Minister financií Peter Kažimír hodnotí pondelňajšiu aukciu dlhopisov ako opäť veľmi úspešnú. Pochvaľuje si najmä cenu. Pri 4,5-ročných dlhopisoch totiž podľa neho ide o rekordne nízky úrok. „Takto lacno sa naša krajina nikdy nefinancovala,“ vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii. Nízka cena za financovanie dlhu krajiny je pritom podľa neho aj výsledkom pozitívneho hospodárskeho vývoja, keď sa očakáva oživovanie hospodárskeho rastu a tiež zlepšovanie na trhu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy