Analýza: Pôžičky sú stále predražené, pomôže len konkurencia

Na Slovensku sú pôžičky v porovnaní so západným svetom stále predražené. Pomôcť by mohla rastúca konkurencia nových hráčov na poli bankovníctva, ktorá posúva ich cenu smerom dole.

Priemerný úrok na spotrebnom úvere ku koncu apríla 2014 dosiahol podľa NBS 12,65 %. Ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), teda celková čiastka, ktorú klient za úver zaplatí, je 14,57 %. Vo vyspelých západoeurópskych krajinách sa však toto číslo pohybuje okolo 10 percent. Slováci teda v porovnaní so susedmi zo západných krajín zaplatia ročne o milióny viac.

Výrazný nárast objemu pôžičiek zaznamenali nové banky, ktorým sa darí viac ako priemeru trhu. Príkladom je banka Zuno, u ktorej sa objem poskytnutých úverov za prvých päť mesiacov vyšplhal na 15,6 milióna eur, teda o viac než 60 % oproti rovnakému obdobiu v minulom roku.

Veľkou mierou k tomuto nárastu v Zuno prispela konsolidácia a refinancovanie úverov, kde došlo k viac než trojnásobnému navýšeniu na 5,6 milióna eur. Počet poskytnutých pôžičiek stúpol o viac než 80 % oproti rovnakému obdobiu roka 2013.

Slováci už začínajú k týmto nováčikom prichádzať vo veľkom a využívajú ich čoraz častejšie ako svoju primárnu banku, to znamená, že si k nim nechajú posielať výplaty alebo dôchodky. Navyše si od nich samozrejme berú výhodnejšie úvery, refinancujú a pochopiteľne používajú online a mobilné bankovníctvo.

Najčastejšie si ľudia požičiavajú na auto (58 %), bývanie (22 %) alebo elektroniku (13 %), priemerná výška pôžičky je takmer 4 000 €.

Lepším cenám pôžičiek samozrejme pomáhajú aj úrokové sadzby centrálnych bánk. Na historické minimum znížila úrokovú sadzbu tiež Európska centrálna banka (ECB). Depozitná sadzba je tak po prvýkrát v záporných hodnotách. Banky teda musia za svoje peniaze uložené v ECB platiť.

Sporenie už nie je zďaleka také výhodné ako počas minulých rokov. Hitom sú tiež konsolidácie, ktoré tvoria iba v Zuno viac než 20 percent objemu všetkých úverov.

Autorom je analytik online banky Zuno, jedinej banky bez fyzických pobočiek na Slovensku a Českej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy