Sadzba dane pre firmy v Japonsku by mala klesnúť pod 30 %

Japonsko by daň pre firmy malo znižovať postupne vo viacerých krokoch

Japonsko plánuje znížiť sadzbu dane pre firmy pod hranicu 30 %. So znižovaním sadzby by vláda mala začať od nasledujúceho hospodárskeho roka. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje. Zníženie dane by malo byť súčasťou balíka opatrení japonskej vlády, ktoré by mali zvýšiť rastový potenciál krajiny.

Japonské ministerstvo financií však napríklad varuje, že zníženie sadzby dane by sa negatívne prejavilo na daňových príjmoch krajiny, preto je potrebné najskôr zabezpečiť alternatívne zdroje príjmov. Ministerstvo financií uviedlo, že zníženie sadzby dane pre firmy o každý percentuálny bod by znamenalo pokles príjmov o 470 mld. japonských jenov (JPY) ročne.

Podobné výzvy na zabezpečenie zdrojov zaznievajú aj z radov vládnej Liberálno-demokratickej strany. Japonský minister hospodárstva Akira Amari sa v stredu stretol s čelným predstaviteľom daňového výboru Liberálno-demokratickej strany Takešim Nodom, aby o pláne na zníženie daní hovorili. Dohodli sa na tom, že v tohtomesačnej správe o dlhodobej hospodárskej politike uvedú, že Japonsko zníži sadzbu dane pre firmy pod 30 % vo viacerých krokoch od hospodárskeho roka 2015-2016. Tento proces by mal trvať niekoľko rokov.

(1 EUR = 138,19 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy