Opozičné KDH neuspelo v parlamente s trojicou zákonov

Tri návrhy zákonov, ktoré parlamentu predložili poslanci opozičného KDH, neuspeli pri dnešnom hlasovaní. Plénum Národnej rady (NR) SR ich neposunulo do druhého čítania.
Išlo o zákon na ochranu subdodávateľov pri verejnom obstarávaní, ktorý kresťanskí demokrati predložili poslancom po tretí raz. V rámci neho chcela strana chrániť drobné firmy a živnostníkov ako subddováteľov veľkých dodávateľov verejných zákaziek pred neplatením.
Ako druhý neuspel v pléne zákon o podpore viacgeneračnej solidarity v rodinách. Tento návrh nazýva strana aj zákon o troch grošoch. Kresťanskí demokrati v ňom totiž navrhujú daňový bonus na študujúce dieťa, tiež zvýhodnený úver na viacegeneračné spolužitie v rodine a dôchodkový bonus k penzii. „Tieto tri nástroje reálne pomôžu rodinám a prispejú tak k ďalšiemu rozvoju celej spoločnosti,“ odôvodnil podpredseda strany Ján Hudacký.
V poradí tretí zákon z dielne KDH, ktorý v pléne neprešiel do druhého čítania, je návrh novely zákona o sociálnom poistení. V ňom chceli poslanci strany znížiť odvody pre študentov stredných a vysokých škôl aspoň počas letných prázdnin. A to tak, že by sa v priebehu júla a augusta zvýšil limit mesačného zárobku, do ktorého platia študenti nižšie odvody. Pri študentoch vysokých škôl chceli túto hranicu zvýšiť zo súčasných 159 eur na dvojnásobok, čiže 318 eur mesačne. Pri študentoch stredných škôl to malo byť namiesto dnešných 68 eur – 136 eur mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy