Platná zmluva? Neplnoletý syn si založil účet bez vedomia rodičov

, Tatra banka

Do redakcie sme dostali otázku, či si môže dieťa založiť účet v banke bez toho, že by sa k tomu vyjadril zákonný zástupca.

"Včera prišiel syn, deviatak, domov s podpísanou zmluvou u založení účtu v TB. Neviem, ale ako zákonný zástupca neplnoletého dieťaťa by si banka mala žiadať moju, alebo manželovu  prítomnosť pri zakladaní účtu. Mám právo odstúpiť od zmluvy, ak s takýmto postupom nesúhlasím?“ píše čitateľka Viera.

"Pre neplnoletých klientov vo veku od 6 do 15. roku veku je banka oprávnená zriadiť účet len na základe žiadosti zákonného zástupcu,“ informuje Marína Masárová, hovorkyňu Tatra banky. "K takémuto účtu, ktorý je vedený bez poplatku, získava dieťa debetnú kartu, ktorou môže platiť v obchodoch alebo vyberať z bankomatu. Maximálny denný limit je od 20 do 200 eur, pričom rodič môže tento limit nastaviť podľa vlastného rozhodnutia. Rodič si tiež môže nastaviť SMS notifikácie k transakciám na účte a má prístup do Internet bankingu k účtu dieťaťa, čím má jeho výdavky pod kontrolou,“ dodala.

Deviatak však už spĺňa aj inú kategóriu. "Pre neplnoletých klientov od  15 rokov je banka oprávnená zriadiť účet na základe vlastnej žiadosti klienta alebo na žiadosť jeho zákonného zástupcu. K účtu je vydaná debetná karta. Vďaka takémuto účtu môže študent využívať Internet banking na transakcie, vyberať z bankomatov, prijímať SMS správy o pohyboch na účte a podobne. Rovnako je tento účet  vedený bez poplatku,“ uviedla hovorkyňa.

Teda ak žiak deviateho ročníka základnej školy dosiahol vek 15 rokov, mohol prísť domov s podpísanou zmluvou o bežnom účte. Znamená to, že by sa dokázal voči banke zadlžiť? "Ani v jednom prípade nie je neplnoletému klientovi do 18 rokov sprístupnené povolené prečerpanie, kreditná karta, či úver. Pre neplnoletých od 15 do 18 rokov vydávame dodatkovú kartu ku kreditnej karte plnoletej osoby,“ hovorí  Masárová.

Čo ale ak rodič, či zákonný zástupca, nesúhlasí s tým, aby si neplnoletý študent otvoril účet v banke? Stačí ak zájde do pobočky banky a požiada o zrušenie účtu.

Súvisiace články

Aktuálne správy