Dr. Skaza o našom regióne: Reformy sú príliš pomalé, ľudia sú z úsporných opatrení unavení

, portfolio Foto:SITA

Vyhliadky v regióne strednej a východnej Európy sa zlepšujú, ale čaká vás ešte veľa práce, aby ste dokázali znížiť zostávajúce riziká. Tak znie odkaz Nouriela Roubiniho, po návšteve susedného Maďarska, ktoré považuje v niekoľkých smeroch za jednu z rizikových krajín.

V globálnej ekonomike pozorujeme pozitívny trend, ale existujú riziká, medzi ktoré patrí Ukrajina, Čína a menová politika Fedu, uviedol Nouriel Roubini. Dr. Skaza nazval dobrou správou to, že dávnejšie predpovedané riziká sa nenaplnili v takej miere ako sa predpokladalo, čím je dnes averzia k riziku vo svete menšia. Finančné ekonomické prostredie sa zlepšuje, tu zdôraznil predovšetkým významné zníženie rizík v eurozóne a a eliminovanie gréckeho exitu. "Stále tu však existujú veci, ktoré by sa mohli pokaziť,“ varoval.

Medzi hlavné riziká radí Čínu, druhú najväčšiu ekonomika na svete, pretože to, čo sa deje tam, sa odráža v celej globálnej ekonomike, okrem iného aj v Nemecku, a tým pádom to má vplyv aj na región strednej a východnej Európy. Dokonca aj podľa čínskych zákonodarcov je súčasná ekonomická situácia neudržateľná. "V Číne sa priveľa dáva do trhu s nehnuteľnosťami, priveľmi šetrí a a veľmi málo míňa,“ myslí si ekonóm.

V eurozóne sú potrebné ďalšie reformy na zvýšenie rýchlosti rastu ekonomiky, súčasné reformy sú príliš pomalé. Je tu teraz veľmi nízky potenciál rastu, aj nezamestnanosť je veľmi vysoká. Dlh eurozóny je stále vysoký a v mnohých krajinách, ako sú Taliansko a Španielsko, neustále rastie. Okrem toho, je tu ešte stále úverová kríza, a zároveň pokračuje aj konsolidácia v krajinách únie. Koniec tunela ešte viditeľný nie je. Výsledky volieb do Európskeho parlamentu ukazujú, že ľudia sú unavení z úsporných opatrení, čo viedlo k vzostupu populistických strán. Situácia v Európe je z tohto pohľadu stále ešte ťažká, domnieva sa Roubiny.

Negatívnou stránkou podľa ekonóma je, keď sa mnohé krajiny začnú odvracať od trhovo orientovaných ekonomických reforiem smerom k štátnemu kapitalizmu. Charakteristickým príkladom je podľa neho Maďarsko. Investorov bude v budúcnosti zaujímať, kde sa vytvoria príležitosti na realizáciu trhovo orientovaných reforiem. "Budú sa pozerať na to, ktoré politiky sa od trhovo orientovanej ekonomiky odvracajú a akým smerom sa vydajú,“ tvrdí ekonóm.

Situáciu na Ukrajine hodnotil so slovami, že studená vojna pravdepodobne nehrozí, ale ak Rusko destabilizuje Ukrajinu, potom by to mohlo mať negatívny vplyv na región strednej a východnej Európy, kde niekoľko krajín bojovalo s veľkou nerovnováhou. Na začiatku krízy mali vysoký deficit štátneho rozpočtu a bežného účtu, čo spôsobilo finančné problémy. Ďalšie problémy pridali úvery v cudzej mene. V dôsledku krízy sa spustil veľmi bolestivý proces, ale dobrá správa je, že v porovnaní s inými časťami Európy by sme mohli oživiť úverovanie o niečo skôr ako v iných štátoch únie.

Pre krajiny strednej a východnej Európy považuje Roubini za dobrú správu to, že sa väčšina neprijme čoskoro spoločnú menu. Za zlý príklad uviedol Grécko a jeho predčasný vstup do menovej únie. Roubini si myslí, že euro by malo byť zavedené, až keď krajiny splnia ekonomické aj finančné podmienky a nie na základe politického rozhodnutia. Príkladom je ukrajinský únik spod „ruskej nadvlády“.

Aj niektorí veľkí investori sú stále na pozore čo sa týka regiónu, najskôr to bolo kvôli kríze, najnovšie pre situáciu na Ukrajine, ale v niektorých prípadoch sú podľa Roubiniho obavy neodôvodnené, pretože ekonomické a finančné fundamenty sú tu oveľa lepšie ako na ostatných rozvíjajúcich sa trhoch, čo môže znamenať veľa príležitostí aj v oblasti investícií rizikového kapitálu. Dodal tiež, že nádej na vyššiu návratnosť a väčšia chuť k riziku sem dokáže prilákať nových investorov.

Dlhodobejšie vyhliadky regiónu, pokiaľ ide o negatívny scenár, zhrnul takto: mnohé krajiny trápi nízka účasť na trhu práce, starnutie spoločnosti, alebo podnikateľské prostredie nie je príliš priateľské. Situácia sa ale nedá zovšeobecňovať pre všetky krajiny, vo väčšine prípadov sú potrebné štrukturálne reformy pre naštartovanie ekonomiky, bez nich je márne očakávať lepší rastový potenciál. Rovnako dôležitá bude aj obnova úverových kanálov, tvrdí Roubini.

Súvisiace články

Aktuálne správy