Úrokový strop: Nebankové spoločnosti mali na Slovensku vyslovene raj

Nebankové spoločnosti mali doteraz pri svojom podnikaní na Slovensku raj. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády SR minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smer-SD) v reakcii na kabinetom schválené vládne nariadenie upravujúce tzv. úrokový strop pre nebankové pôžičky.

"Pokiaľ viem, tak v zahraničí sú úplne iné podmienky, ako sú u nás, sú podstatne lepšie pre spotrebiteľa. Vyslovene u nás je teraz raj pre tieto spoločnosti, pretože nemajú žiadne limity. Mnohokrát sa pýtali, keď prichádzali na trh, čo je v SR hranica úžery. A keďže u nás neexistuje žiadna hranica úžery, takže mali absolútne voľnú pôsobnosť a vyslovene spotrebiteľov zdierali," spresnil.
Prijatím príslušnej legislatívy sa podľa Boreca Slovensko dostáva na úroveň, ktorá je v tejto oblasti štandardná v zahraničí. "V zahraničí nielen nebankové spoločnosti, ale aj banky dávajú klientom a spotrebiteľom podstatne lepšie podmienky, ako je tomu u nás," poznamenal.

Z nariadenia vlády, ktoré dnes schválil kabinet a ktoré nadväzuje na nedávno prijatú novelu Občianskeho zákonníka zameranú proti úžerníckym praktikám vyplýva, že odplata za spotrebiteľský úver poskytnutý kýmkoľvek na Slovensku bude od júna maximálne dvojnásobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) pri takomto type pôžičky.
Výnimku tvoria iba malé pôžičky do 100 eur, prípadne úvery poskytnuté na menej ako tri mesiace, pri ktorých je hranica stanovená presne na 30 % ročne. Pri lízingu je limit vyšší, na úrovni 2,5-násobku priemernej RPMN. Nariadenie bude účinné od 1. júna tohto roka, niektoré jeho časti však až od 1. septembra 2014, prípadne od 1. januára 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy