Odplata za úvery bude limitovaná dvojnásobkom bežných nákladov na trhu

Odplata za spotrebiteľský úver poskytnutý kýmkoľvek na Slovensku bude od júna maximálne dvojnásobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) pri takomto type pôžičky. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktoré dnes schválila vláda a ktoré nadväzuje na nedávno prijatú novelu Občianskeho zákonníka, zameranú proti úžerníckym praktikám.
Výnimku tvoria iba malé pôžičky do 100 eur, prípadne úvery poskytnuté na menej ako tri mesiace, pri ktorých je hranica stanovená na presne 30 % ročne. Pri lízingu je limit vyšší, na úrovni 2,5-násobku priemernej RPMN.
Rezort spravodlivosti nariadenie odôvodňuje tým, že je neudržateľné tolerovať poskytovanie peňažných prostriedkov spotrebiteľom bez akéhokoľvek obmedzenia výšky celkovej odplaty. Navrhované limity sa teda zavádzajú na to, aby chránili práva spotrebiteľa.
Schváleným materiálom sa upravuje aj veľkosť písma na spotrebiteľskej úverovej zmluve, vo všeobecných obchodných podmienkach či v akýchkoľvek iných dokumentoch súvisiacich s takouto zmluvou. Po novom má byť výška písma najmenej 1,9 mm.
Nariadenie bude účinné od 1. júna tohto roku, niektoré jeho časti však až od 1. septembra, prípadne 1. januára 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy