Sporenie a zúročenie: Praktické rady pre terminované vklady a sporiace účty

, ČSOB Foto: photl

Odborníci radia, aby okamžitá rezerva pre prípad nečakaných výdavkov by mala predstavovať výšku najmenej troch mesačných platov. Akým spôsobom sa rozhodnete šetriť, závisí od viacerých faktorov. Ponúkame niekoľko praktických rád.

"Základné pravidlo je dopredu si premyslieť, kedy a koľko peňazí budeme v budúcnosti potrebovať. Ideálne je odkladať si peniaze, alebo sporiť na konkrétny účel. Ľuďom vždy odporúčame rozkladať si svoje peniaze z hľadiska časového, ale aj produktového,“ hovorí Dana Škublová, riaditeľka Odboru depozít a platieb pre Retail a MicroSME ČSOB. Jednoducho povedané, ideálne je rozložiť si úspory do viacerých produktov. Napríklad pri sporiacom účte má človek peniaze k dispozícii takmer okamžite, na druhej strane, sa dlhodobo nezhodnocujú. O niečo lepšie sú na tom terminované vklady a fondy.

"Vo všeobecnosti možno povedať, že ideálne je odkladať si aspoň 10 % z mesačného príjmu. Ak to nie je možné, odporúčame sporiť si menej, no na pravidelnej báze. Okamžitá rezerva pre prípad nečakaných výdavkov by však mala predstavovať výšku najmenej troch mesačných platov,” tvrdí Škublová.

Termínované vklady
1.            Zvoľte si obdobie a ujasnite si, na čo chcete peniaze použiť. Podľa toho si viete určiť dobu viazanosti od niekoľkých dní až po mesiace, či roky. Ak neviete povedať, kedy budete peniaze potrebovať, otvorte si radšej sporiaci účet, pri ktorom máte nasporené peniaze v krátkej dobe k dispozícii.

2.            Zvoľte si menu. Termínovaný vklad je možné otvoriť v rôznych menách. Ak máte napr. k dispozícii prostriedky v amerických dolároch a plánujete ich v budúcnosti použiť, nemusíte ich zamieňať za eurá, ale môžete si otvoriť termínovaný vklad vedený priamo v amerických dolároch.

3.            Úrok nie je vždy najdôležitejší. Pri porovnávaní produktov sa neorientujte len na úrok,  ale aj na podmienky jeho získania či možnosti predčasného výberu.

4.            Overte si všetky podmienky produktu.  Napríklad možnosť predčasne vyberať kedykoľvek a nielen v určité stanovené dni v mesiaci, výšku minimálneho vkladu/zostatku, viazanosť na bežný účet a podobne.

5.            Porovnávajte nielen výšku úrokovej sadzby, ale aj frekvenciu výpočtu a pripisovania úrokov,  čím častejšie, tým lepšie.

6.            Rozkladajte svoje peniaze tak, aby čo najlepšie pracovali vo váš prospech. Otvorte si naraz aj viac termínovaných vkladov. V prípade nečakanej situácie potom stačí, keď zrušíte len jeden vklad a ostatné sa zhodnocujú aj naďalej. Taktiež je vhodné diverzifikovať svoje portfólio a rozkladať finančné prostriedky do viacerých produktov, napríklad aj investičných, ktoré vedia priniesť zaujímavejší výnos ako klasické depozitné produkty.

Sporiace účty

1.            Sporiaci účet je ideálny produkt na pravidelné sporenie, naučí vás odkladať si pravidelne aj menšie sumy. Sporiaci účet je možné otvoriť podľa vašich predstáv v rôznych menách.

2.            Porovnávajte nielen úrok, ale aj sankciu za prípadný predčasný výber, možnosť disponovať s účtom pre vás aj disponentov účtu a pod.

3.            Overte si možnosť prípadného predčasného výberu a výšku poplatku za nedodržanie výpovednej lehoty.

4.            Overte si, ako sa k svojim peniazom v prípade potreby viete dostať. Výberom v hotovosti, prevodom na účet v domovskej či inej banke.

5.            Nechajte svoje peniaze pracovať za vás. Nedržte vysoké zostatky na bežnom účte, časť prevádzajte na lepšie úročený sporiaci účet. Najjednoduchšie formou trvalého príkazu alebo využitím inteligentnej funkcie, kedy vám banka prevedie sumu nad vami stanovený zostatok z bežného účtu na sporiaci.

6.            So sporiacim účtom môžete väčšinou sporiť pravidelne, ale aj nepravidelne a v rôznych sumách.

7.            Sporiaci účet je oproti termínovaným vkladom dostupný pre klientov už od malých súm.

8.            Porovnávajte nielen výšku úrokovej sadzby, ale aj frekvenciu výpočtu a pripisovania úrokov, čím častejšie, tým lepšie.

9.            Overte si, či vaša banka neponúka ďalšie zvýhodnenia. Napr. pri aktívnom využívaní balíka služieb môžete dostať výhodnejšiu úrokovú sadzbu na sporiacom účte.

10.          Diverzifikujte svoje portfólio do viacerých produktov, napríklad investičných, ktoré vedia priniesť zaujímavejší výnos ako depozitné produkty

Súvisiace články

Aktuálne správy