Lízingovky uvažujú o neposkytovaní spotrebiteľských úverov

Dôvodom je návrh vládneho nariadenia o maximálnej výške odplaty pri spotrebiteľských úveroch

Lízingové spoločnosti zvažujú zastavenie poskytovania spotrebiteľských úverov. Dôvodom je podľa vyjadrení Asociácie leasingových spoločností SR návrh vládneho nariadenia o maximálnej výške odplaty pri spotrebiteľských úveroch. Do maximálneho stropu sa totiž podľa návrhu má zahrnúť akákoľvek odplata, čiže týkalo by sa to aj doplnkových služieb. V rámci produktov lízingových firiem návrh nariadenia do zložiek odplaty zahŕňa aj poistné motorových vozidiel. Ako referenčné hodnoty pre hranicu úžery sú navrhované priemerné úroky bánk. Tieto však nie sú podľa asociácie objektívne porovnateľné s inými produktmi, nakoľko neobsahujú poistné za veriteľmi financované vozidlá, ktoré je súčasťou balíka služieb.

 

Lízingové spoločnosti preto zvažujú, že ukončia ponuku úverov, resp. lízingu na motorové vozidlá pre spotrebiteľov. Príčinou je, že zahrnutím štandardného poistného do odplaty sa prekročí referenčná miera u veľkej časti úverov, pri ktorých spotrebitelia nechcú čerpať úver na celú výšku ceny vozidla, ale iba menšiu časť, nakoľko majú vlastné úspory, čím chcú ušetriť svoje náklady. V tomto prípade ale miera odplaty podľa lízingovej asociácie vysoko prekročí stanovený strop. I keď lízingové spoločnosti v zásade majú rovnakú alebo podobnú výšku úročenia ako banky, tento produkt sa podľa asociácie stratí z trhu, a to kvôli zákonu a "nemožnosti poskytovať služby so stratou".

Snaha o úpravu textu zákona o vyčlenenie poistného na motorové vozidlá z odplaty, podobne ako je to u povinného zmluvného poistenia, u navrhovateľa podľa vyjadrení asociácie nenašla pochopenie. Príkladom neobjektívnosti a nekonzistentnosti navrhnutého spôsobu výpočtu odplaty je podľa vyjadrení lízingoviek vzorový výpočet odplaty pri poskytnutí úveru bez úrokov a poplatkov, výlučne s ponechaním iba poistného, ktorého výsledok je, že aj bezúročný úver z hľadiska zákona bude považovaný za úžeru. Asociácia tak upozorňuje kompetentné inštitúcie, aby ponechali pre spotrebiteľov možnosť výberu úverov od serióznych spoločností.

Ako ďalej uviedla lízingová asociácia, opatrenia proti úžere vítajú a podporujú sprísnenie. "Je v našom záujme, aby naši členovia, v prevažnej miere dcérske spoločnosti bánk, neboli paušálne spájaní s činnosťou tzv. nebankových subjektov, voči ktorým sa prijíma príslušná legislatíva. V tomto duchu sme o pripravovaných opatreniach rokovali s kompetentnými inštitúciami, dohliadajúcimi na finančný trh a s väčšinou konkrétnych krokov sme súhlasili," skonštatoval predseda lízingovej asociácie Dušan Keketi.

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo pre vládu dve alternatívy vzorcov, ako maximálnu výšku odplaty určiť. Prvá alternatíva počíta s tým, že odplata pri poskytnutí peňazí spotrebiteľovi nesmie prevýšiť dvojnásobok priemernej úrokovej miery porovnateľného bankového úveru. Pri úvere kratšom ako jeden rok alebo ak je to úver, ktoré výška nepresiahne 100 eur, bola by najvyššia prípustná výška odplaty 30 % ročne. V prípade poskytnutia peňazí spotrebiteľovi na lízing by bola najvyššia prípustná výška odplaty 2,5-násobok priemernej úrokovej miery. Druhá alternatíva ako strop navrhuje 1,5-násobok priemernej ročnej percentuálnej miery nákladov. V druhej alternatíve sa navrhuje rovnaké pravidlo pre požičiavanie peňazí na menej ako rok alebo sumy menšej ako 100 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy