Elektronická peňaženka: Rozbehneme projekt, ktorý v Česku stroskotal?

, ČTK Foto: SITA

Slováci by mali mať osobitné účty s platobnou kartou, na ktoré by dostávali sociálne dávky a iné príspevky. Zriadením centrálneho registra chce štát okrem iného získať prehľad o platbách, ktoré posiela občanom, informovalo ministerstvo financií. Podobný systém sociálnych kariet rozbehlo v minulosti Česko, po kritike bol tento spôsob vyplácania dávok zrušený.

Zámer projektu počíta s tým, že na štátny účet, takzvanú elektronickú peňaženku, by Slováci dostávali nielen sociálne dávky, ale aj dôchodok, nemocenskú, štipendiá alebo preplatky na daniach. Peniaze z tohto účtu by si jeho majiteľ mohol vybrať pomocou platobnej karty alebo istú čiastku previesť na svoj účet v komerčnej banke.

Od nového systému vyplácania štátnych dávok si ministerstvo financií sľubuje tiež úsporu nákladov, pretože v súčasnosti sa značný podiel týchto platieb uskutočňuje v hotovosti. Ministerstvo zvažuje, že projekt realizuje v spolupráci so štátnou Slovenská poštou, ktorá má zhruba 1500 pobočiek.

Osobitný účet v štátnej pokladnici, ktorá na Slovensku realizuje finančné operácie štátu, má v súčasnosti každý podnikateľ. Na tieto účty firmy a živnostníci iba platia dane, konto neslúži k iným bezhotovostným transakciám.

Presný termín zavedenia štátneho účtu pre občanov zatiaľ nebol stanovený. Prípravu systému, ktorý si vyžiada napríklad investície do informačných technológií, by mali pokryť európske  fondy.

Chystaný projekt vyplácanie dávok nebude novinkou. Podobný systém fungoval v Česku, kde ho štát realizoval v spolupráci s Českou sporiteľňou. Sociálne karty, s ktorými si mali Česi vyberať dávky z bankomatov, ale prestali fungovať na konci apríla. V reakcii na kritiku od politikov, odborov alebo ombudsmana Česko S-karty po zhruba roku a pol fungovania zrušilo. Pôvodne sa počítalo s tým, že sporiteľňa bude sociálne karty prevádzkovať do roku 2024.

"Dlho sme sa usilovali o ukončenie dnes už trápnej S-karty. Ukázalo sa, že sociálna reforma bola zle navrhnutá a uzákonená a že sociálne karty sú jednoznačne nefunkčné a porušujú práva príjemcov. Štát nemôže občanom prikazovať, v ktorom bankovom dome majú mať účet," povedal ČTK šéf Národnej rady osôb so zdravotným postihnutím Václav Krása.

Zrušená S-karta bol v Česku stratový projekt. Česká sporiteľňa preto žiadala kompenzáciu od štátu vo výške  204 miliónov korún (asi 7 425 200 eur). S-kartu malo zhruba 277 000 Čechov, do konca októbra 2013 bolo prostredníctvom nej vyplatených cca 2,9 milióna dávok v hodnote 15,3 miliardy korún (0,56 miliardy eur).
 

Súvisiace články

Aktuálne správy