Pozor pri hľadaní práce cez internet, podvodníci z vás urobia „biele kone“

, iDnes;MoenyMAg Foto: SITA

Kybernetickí zlodeji, ktorí získavajú prístup na bankové účty, povýšili svoje podvody na novú úroveň. Dôveryhodným osobám hľadajúcim zamestnanie, ponúknu lukratívnu prácu a urobia z nich biele kone na prevod hotovosti do cudziny. Trest hrozí aj tým, ktorí sa nechali napáliť.

Podľa portálu iDnes považuje Česká banková asociácia tieto útoky za obzvlášť nebezpečné. Doteraz sa totiž ukradnuté peniaze od poškodených klientov bánk darilo často zastaviť na ich ceste do zahraničia, teraz však stopa mizne, alebo je prinajlepšom horšie čitateľná. Páchatelia totiž pošlú peniaze na účet nič netušiaceho prostredníka, tzv. bieleho koňa, a ten ich v hotovosti prepošle do zahraničia napríklad prostredníctvom pobočky Western Union. Banky zatiaľ tieto útoky vo veľkom neevidujú.

Takýmto bielym koňom sa nevedomky stala napríklad matka dvoch detí zo severných Čiech, ktorá previedla na zahraničné kontá páchateľov cez 500 tisíc korún (asi 18 219 eur) v troch transakciách. Žena sa zrútila, keď sa dozvedela, že ide o podvod a sama svojím konaním prispela k praniu špinavých peňazí.

Biele kone zlodeji lovia na portáloch práce. Ponuky majú jedno spoločné: práca je nadpriemerne platená a požiadavky nijak vysoké. Na niektorých portáloch sa napríklad vyskytla ponuka pozície finančného asistenta s mesačnou mzdou až tisíc eur. S kontaktnou osobou je spravidla nutné komunikovať v angličtine. Pokiaľ záujemca o prácu na inzerát odpovie, podvodník ho vyzve, aby splnil úlohu, a získal si tak jeho dôveru. Spočíva v tom, že má preposlať peniaze, ktoré mu na účet prídu, na páchateľom zadaný účet. Po telefóne ho potom podvodník naviguje, aby peniaze rýchlo previedol cez pobočku Western Union na zahraničný účet, kde si peniaze páchateľ spokojne vyberie.

K peniazom sa dostávajú podvodníci známymi triky, ako je infikovanie počítača klienta pomocou inštalovaných aplikácií do mobilného telefónu alebo počítača.

Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnej skúsenosti s podvodnou ponukou práce, stačí sa zamerať predovšetkým na tieto štyri varovné signály:

1. Myslite na to, že nič nie je zadarmo a málo práce nikto nadštandardne neohodnotí. Ak inzerent sľubuje vysoké zárobky len za pár hodín práce denne alebo týždenne, pravdepodobne to nebude spoľahlivá ponuka.

2. Obozretnosť je na mieste, ak sprostredkovateľ alebo inzerujúca osoba neuvádza dôležité údaje ako je názov spoločnosti alebo meno fyzickej osoby, identifikačné číslo (IČO) a ďalšie kontaktné údaje.

3. Mali by ste spozornieť, ak vám niekto ponúka prácu bez toho, aby sa bližšie zaujímal o vás, o vaše pracovné skúsenosti časové možnosti a pod.

4. Významným varovným signálom je vyžadovanie akejkoľvek platby vopred. Niektorí nekorektní inzerenti chcú, aby záujemcovia volali na vysoko spoplatnené linky alebo zasielali drahé SMS správy. Žiadateľom o prácu oznámia, že prevolaná čiastka im bude vrátená s prvou výplatou. Obdobnou praktikou je žiadanie úhrady za takzvaný rozhodovací balíček či objednávku registračnej sady. Poplatky sa môžu pohybovať v rôznej výške a môže byť odôvodnený napríklad ako náklady na tlač či odosielanie materiálov. Inzerenti väčšinou argumentujú tým, že platbou im dokážete, že svoj ​​záujem myslíte vážne. Často ale zaslaním balíka v minimálnej hodnote, alebo inštruktážneho listu spolupráca skončila.

Súvisiace články

Aktuálne správy