Daňová reforma v Nemecku nebude ani v roku 2016

Uviedol to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble schladil nádeje na daňovú reformu, keď uviedol, že na takýto krok nebude priestor, kým bude pri moci súčasný vládny kabinet. Nemecká vláda minulý mesiac uviedla, že daňovú reformu neumožňuje rozpočet na tento a ani na budúci rok, keďže prioritou je rozpočtová konsolidácia. Rástli tak očakávania, že reformné kroky by mohli byť možné v roku 2016. Schäuble však vyhlásil, že zmeny v daňovom systéme nie sú na pláne ani v tom roku.

„O žiadnych takých plánoch neviem, s nikým som o tom nehovoril,“ povedal Schäuble pre Neue Osnabrücker Zeitung. Na rozdiel od daňových systémov krajín ako USA, Veľká Británia, či Francúzsko, nemecký systém progresívneho zdanenia nemá v sebe mechanizmy automatických úprav. Triedy dane z príjmu tak nezohľadňujú infláciu. Na zmenu takzvanej „chladnej progresivity“ Nemecko vyzýva aj Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Schäuble ešte v apríli reformy pripustil. „V momente, keď to umožní rozpočet, existuje ochota medzi koaličnými partnermi riešiť otázku chladnej progresivity. Som ten posledný, kto tomu bude stáť v ceste,“ uviedol vtedy minister. Nemecko však tento mesiac zhoršilo prognózu výberu daní na rok 2014 a podľa Schäubleho tak krajina nemá priestor na znižovanie daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy