Nedoceneným opatrením za desaťročie je reforma záložného práva

Nedoceneným opatrením prijatým na Slovensku pre skvalitnenie podnikateľského prostredia je za ostatných 10 rokov reforma záložného práva. Uviedol to ako jednu z najdôležitejších právnych udalostí od vstupu Slovenska do EÚ partner spoločnosti TaylorWessing e/n/w/c advokáti Andrej Leontiev.
„Bez reformy záložného práva by nefungoval na Slovensku bankový sektor. Bez toho, aby nefungoval bankový sektor by pravdepodobne nefungovalo ani financovanie podnikateľov ako takých,“ zdôraznil. Reforma záložného práva mala podľa neho veľkú výhodu v tom, že hnuteľné veci financované napríklad bankou sa dajú zapísať do príslušného registra a môžu zostať naďalej v používaní u podnikateľa.
„Reforma záložného práva, ktorej predchádzala privatizácia bánk a štandardizácia bankového prostredia spôsobili, že v roku 2008 bolo Slovensko hodnotené Svetovou bankou v rebríčku Dooing Business ako siedma najlepšia krajina v oblasti regulácie poskytovania úverov,“ potvrdil výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Robert Kičina.
Obaja sa zároveň zhodli na tom, že k najvýznamnejším právnym udalostiam za posledných 10 rokov patrili okrem samotného vstupu Slovenska do EÚ a zavedenia euromeny aj daňová reforma z roku 2004, zavedenie formulárov pri zápise do Obchodného registra, vytvorenie Špeciálneho súdu, prijatie nového zákona o konkurze, zverejnenie katastra nehnuteľností na internete, ako aj zavedenie povinného zverejňovania zmlúv a súdnych rozhodnutí na internete.

Súvisiace články

Aktuálne správy