Chcete bez obáv investovať? Majte sa na pozore, všetci klamú!

, jamesaltucher.com Foto: YT

V rokoch 2001 a 2002 som prišiel o všetky peniaze kvôli zlým investíciám. Stalo sa mi to potom ešte niekoľkokrát. Prečo by ste ma teda mali počúvať? Nepočúvajte. Nemali by ste počúvať nikoho, pokiaľ ide o investície. Sú to vaše peniaze, Nepremrhajte ich zbytočne.

V súčasnosti je možno najťažšie obdobie pre investovanie v celej histórii kapitalizmu. Firmy krachujú, ľudia prichádzajú o prácu a správam skôr než chamtivosť vládne strach, ktorý sa snaží ovládnuť možno aj vaše myšlienky. Ľudia sa boja a neistota len tak nezmizne, preto som sa rozhodol dať dohromady tento zoznam.

Najdôležitejšie slovo v investovania je "neviem". Ak vám niekto hovorí čokoľvek iné, klame.

Kedysi som spravoval hedžový fond, ktorý bol úspešný. Mal som možnosť nahliadol do stratégií asi tisícky rôznych fondov. Naučil som sa pritom jednu vec. Všetci na Wall Street sú podvodníci. Bez výnimky. Za posledných 15 rokov som vyskúšal snáď všetky mysliteľné investičné stratégie. Napísal som softvér pre automatické obchodovanie. Darilo sa mi, ale trhu teraz dominujú roboti. Napísal som tiež niekoľko kníh, vrátane knihy o Warrenovi Buffettovi.

Neriaďte sa žiadnou z mojich rád! Ale ak vás to zaujíma, toto sú rady a ponaučenia, ktoré platia a fungujú pre mňa osobne.

Mám sa zaoberať intradením obchodovaním?

Len ak ste pripravení vziať všetky svoje peniaze, roztrhať ich na kúsky, upiecť z nich koláčiky a tie zjesť. Potom vám bude zle, všetky peniaze budú zjedené, ale bude to skvele chutiť. A o tom je intradenné obchodovanie.

Neverím vám, mnoho ľudí sa intradenným obchodovaním živí

Osobne poznám maximálne dvoch alebo troch. Už 10 rokov pracujú 24 hodín denne. Ak nechcete stráviť prácou všetok svoj ​​čas a riskovať pri tom, že prídete o všetky peniaze, nerobte to. Je tu ešte jedna vec. Keď prerábate na obchodovaní, nie je to ako prísť o prácu. Keď pracujete, nikdy neprichádzate o peniaze, aj keď sa dva týždne v práci neukážete a obvinia vás zo sexuálneho obťažovania, dostanete zaplatené. Akciový trh vám ale počas zlých dní peniaze berie, to vám spôsobí stres, následne investujete ešte horšie.

Dobre, kto teda na trhu zarába?

Sú to tri typy ľudí. Ľudia, ktorí držia akcie navždy. To sú napríklad Warren Buffett (od roku 1967 nepredal ani jednu akciu Berkshire Hathaway), alebo Bill Gates (v podstate 20 rokov držal akcie Microsoftu takmer bezo zmeny). Potom sú to ľudia, ktorí vlastnia akcie milióntinu sekundy. Možno je to dokonca ilegálne, neodporúčam to. A do tretice ľudia, ktorí podvádzajú. Vídaval som to dvadsať rokov, videl som každú špinavosť, môžem písať históriu podvodov za posledných 20 rokov. Jeden príklad za všetky. Potreboval som peniaze pre jeden zo svojich fondov. Navštívil som šéfa svojho suseda, ktorý v posledných 20 rokoch dokázal zhodnotiť investície o 12 % ročne. Veľmi solídny výsledok. Každý chcel vedieť, ako to robí. "Zisti toho čo najviac," prosil ma jeden z mojich obchodných priateľov, keď sa dopočul, že idem toho muža navštíviť. Šéf môjho suseda ma však odmietol. "Je mi ľúto, James. Páčiš sa nám a bolo by skvelé, keby si u nás začal pracovať. Ale čo sa prostriedkov pre tvoj fond týka, nemali by sme žiadnu záruku, že s našimi peniazmi neurobíš niečo zlé. A tu u nás v Bernard Madoff Securities je dobrá povesť nad všetko." Takže som peniaze od Bernieho Madoffa nakoniec nezískal, hoci chcel, aby som pre neho pracoval. O niekoľko rokov neskôr mi rovnaký priateľ, ktorý chcel vedieť, ako Madoff dosahuje tak skvelých výsledkov, povedal. "Celú dobu sme vedeli, že je to podvodník." To je ďalšia vec, ktorá platí o Wall Street, každy spätne všetko vie a nikto nikdy neurobil chybu.

Ako teda môžem na trhu zarobiť?

Ako som hovoril. Vyberte si nejaké akcie a držte ich navždy. Keďže ale platí pravidlo "neviem", je skoro nemožné vybrať tie správne.

Aké akcie mám držať?

Warren Buffett má na túto otázku dobrú odpoveď, ja to musím vedieť, napísal som o ňom knihu. Pretože sám nič neviem, nechám hovoriť jeho. "Ak si myslíte, že firma, ktorej akcie chcete kúpiť, bude ešte za 20 rokov existovať, je to zrejme dobrá kúpa." Podľa toho, čo viem o Buffettovi, má päť kritérií.    1, Firma tu musí byť ešte za 20 rokov. 
2, V určitom okamihu ukázal jej manažment, že to sú dobrí a poctiví ľudia. Zblížte sa s manažmentom.
3, Akcie firmy z nejakého dôvodu prudko zlacneli ( ako AmEx v 60. rokoch, Washington Post v rokoch 70. a Coca – Cola v 80. rokoch ).   
4, Ide o známu a silnú značku.   
5, Veľkú úlohu hrá demografia. Buffett v prípade Coca – Coly vedel, že každý na svete bude chcieť piť "sladkú vodu". Kupoval aj akcie výrobcov nábytku pred začiatkom realitného boomu. Chápal, že každý Američan bude potrebovať stoličku, na ktorú si môže sadnúť.

Čo ešte?

Kedysi som omylom dostal e – mail určený jednému populárnemu investorovi. Išlo o muža, ktorý veľa píše o akciách. Neviem, ako sa ku mne dostal, ale obsahoval jeho portfólio. Samozrejme som ho otvoril. Bolo plné dlhopisov municipalít. Nevedel som, či je to dobrá, alebo zlá investícia, ale začal som sa pozerať na fondy, ktoré investujú do týchto dlhopisov. Ide o veľmi bezpečnú investíciu, pretože sa zriedkakedy stáva, že by mesto alebo miestna samospráva nesplatili dlhy.

Poviem vám príbeh. V roku 2008 sa prepadla cena ropy a fondy, ktoré investovali do municipálnych dlhopisov v Texase, boli doslova zmätené. Ľudia si proste mysleli, že keď klesne cena ropy, Texas "zmizne". Ja som predpokladal, že sa ľudia ohľadom Texasu mýlia. Urobil som si analýzu a našiel dlhopisy miest, ktoré zlacneli, hoci tie mestá nemali s ropou nič spoločné. Upozornil som na to veľkého investora, ktorý po mne chcel nápad. Tá idea sa mu páčila natoľko, že neinvestoval cez moje fondy, ale o niekoľko týždňov neskôr mi oznámil: "zainvestovali sme 500 miliónov do tých aktív, ktoré si nám odporučil." Neviem, čo si mám o tom myslieť. Jednoducho Wall Street. Dlhopisy zdraželi počas šiestich mesiacov o 100 % a ten človek zarobil obrovské množstvo peňazí. Ja som na stratégii nezarobil nič, ale môžem si za to sám. V investovaní vždy môžete obviňovať len sami seba.

Mám dať všetky peniaze do akcií?

Nie, pretože o firme, ktorej akcie chcete kúpiť, nikdy nebudete vedieť všetko a nikdy sa nedostanete k obchodom, ktoré robí Warren Buffett. Nikdy nemajte v jednej firme viac ako 3 % portfólia. Ak by ale vaša investícia tento podiel prekročila vďaka rastu ceny akcií, môžete si ich nechať. A nikdy nemajte viac ako 30 % peňazí v akciách. O raste cien ale platí to isté.

Čo ak je na trhu bublina?

David Einhorn tvrdí, že sa utvorila na trhu ďalšia bublina s technologickými titulmi. Vráťme sa späť k pravidlu číslo 1. On to tvrdí, ale nevie to. Bubliny nič neznamenajú. Mali sme tú internetovú bublinu, potom realitnú bublinu, ale ak ste ich prečkali zainvestovaní, je hodnota vášho akciového portfólia blízko rekordných maxím. Nesledujte správy. Ľudia, čo ich píšu a vysielajú, nemajú o finančnom svete ani poňatia. Investovať podľa správ je ako zaviazať si oči a nechať sa slepcom doviesť do práce.

Môj priateľ má podnikateľský plán. Mám do jeho projektu investovať?

Skôr nie. Ale ak si chcete byť istí, zistite si toto:

–  Založil a úspešne predal nový šéf firmy nejaký vlastný biznis?
–  Ide o podnikanie v sektore, ktorý je podporený demografickým trendom?
–  Má už firma nejaké tržby a / alebo zisky?
–  Ide o výhodný obchod? Je to subjektívne, ale môžete sa pozrieť trebárs ku konkurencii.

Keď som sa držal týchto pravidiel, bol to úspech, a keď nie, bola to katastrofa. Žena ma preto núti odpovedať si na všetky štyri otázky kladne. Keď to nejde, poviem takému priateľovi: "tvoj nápad sa mi páči, ale žena mi nedovolí teraz do neho investovať."

Čo si myslíte o Bitcoinoch?

Bitcoin má pravdepodobnosť na prežitie tak 1 ku 100, takže mám v Bitcoinoch 1 % portfólia. O tejto kryptomene som toho napísal veľa. Knihu Choose Yourself som predával za Bitcoiny. O Bitcoinoch viem všetko, ale neviem predpovedať budúcnosť.

Sú drahé kovy dobrým zaistením proti inflácii?

Nie, s infláciou majú drahé kovy nulovú koreláciu. Pre Američana sú najlepším zaistením proti inflácii americké akcie, pretože 60 % tržieb firiem z indexu S&P 500 pochádza zo zahraničia.

Čo zlato? Má vnútornú hodnotu?

Jedinou menou, ktorá kedy v histórii ľudstva mala nejakú hodnotu, bol výmenný obchod v starovekej Mezopotámii. Od tej doby sme vyvinuli meny, ktoré sú založené na viere. Keď ľudia začali strácať počas občianskej vojny vieru v americký dolár, pridali sa na bankovky slová "In God We Trust", aby sa viera v dolár obnovila.

Ak si želáte vlastniť drahý kov, počkajte na to, až bude čo najväčší rozdiel medzi cenami zlata a striebra a nakúpte striebro. Prečo? Pretože striebro je jednak drahý kov ako zlato, a jednak je to priemyselný kov. V roku 2005 som nakúpil nejaké strieborné tehly. Ale stratil som ich, keď som sa sťahoval. Preto mi, čo sa týka investovania, neverte.

Čo podielové fondy ?

Nie. Podielové fondy a zástupcovia bánk, ktoré ich predávajú, permanentne klamú o poplatkoch. Viem to zo skúsenosti. Raz som pomáhal kamarátke, ktorá mala nejaké peniaze a chcela ich investovať. Bola to modelka, práve sa jej darilo. Požiadala ma, aby som s ňou išiel na schôdzku s jej bankárom, ktorý mal pár "nápadov". Pretože bola krásna, šiel som s ňou do banky. Počas schôdzky sme neprehovorili, ale rýchlo som si urobil poznámku, keď bankár zaklamal. Klamal päťkrát. Potom som to kamarátke vysvetlil. Čo sa stalo? Investovala všetky peniaze, ako chcel ten chlap. "Je prakticky z rodiny," povedala. Ale on klamal. Klamal o poplatkoch, o výkonnosti fondu aj o ďalších veciach. Napísal som o tom článok do Financial Times. Faktom zostáva, že podielové fondy neprekonávajú trh. Radšej investujte priamo na trhu, ušetríte na poplatkoch.

Aké sú najzaujímavejšie súčasné demografické trendy?

1, Internet. Áno, stále rastie.
2, Generácie "baby boomers" ide do dôchodku. Potrebujú zariadenie, kde budú žiť. Potrebujú lieky, lepšie diagnostické postupy a zaobchádzanie.
3, Energie. Čím viac ľudí na svete je, tým viac energie spotrebujú. Stavte sa na také zdroje energie, ktoré nie sú závislé na štátnych dotáciách. Keď ste závislí na vláde, vždy sa môžete dostať do ťažkostí.
4, Zamestnávanie na prechodnú dobu. Všetky firmy prepúšťajú stálych zamestnancov a najímajú pracovníkov na dobu určitú.
5, Batérie. Ak viete, ako do batérií investovať, choďte do toho.
6, A tucty ďalších.

Bývanie nie je dobrá investícia?

Nikto so mnou nebude súhlasiť, ale moja odpoveď znie: nie! Dom má všetky znaky veľmi zlej investície.
–  Dane a poplatky, ktorých sa nikdy nezbavíte.
–  Bývanie tvorí u väčšiny ľudí príliš veľkú časť "portfólia".   
–  Len splátka hypotéky býva často najväčší výdavok v živote. 
–  Musíte sa výrazne zadlžiť.

Ak sa dokážete vyhnúť všetkému vyššie uvedenému a nevadia vám náklady a ušlé príležitosti, ktoré vám vzniknú pri údržbe domu, tak si kúpte nehnuteľnosť. Inak choďte do prenájmu a ušetrené peniaze využite na niečo menej stresujúce, čo zarába viac.

Ak mám mať len 30 % portfólia v akciách a nemám investovať do bývania, čo mám robiť so zvyškom peňazí?

Prečo chcete, aby všetky vaše peniaze za každú cenu pracovali? Buďte v pohode, nerobte to. Príslovie "hotovosť je kráľ" existuje z nejakého dôvodu. Ja by som dokonca povedal, že "hotovosť je kráľovná". V šachu je totiž kráľ len figúrka, zatiaľ čo kráľovná je najdôležitejší element v hre. Je skvelé mať hotovosť. Umožňuje platiť za všetky životné potreby. Môžete v noci pokojne spať, bez toho aby ste sa museli stresovať, čo sa stane s vašou investíciou. S hotovosťou tiež môžete investovať do seba.

Čo znamená investovať do seba?

  Začať podnikať takmer nič nestojí. Nájdite niečo, o čo ľudia majú záujem, a píšte o tom blog. Potom na ňom začnite predávať súvisiace služby. Alebo napíšte tisíc krátkych kníh na rôzne témy a predávajte ich na Amazone. To môžete robiť aj keď študujete, alebo máte stále zamestnanie. Tieto pasívne zdroje príjmov možno neustále rozširovať. Poznám človeka, ktorý tak zarába 25 tisíc USD mesačne. Vytvoriť si pasívny príjem stojí veľa námahy a času, ale oplatí sa to.
  Investujte radšej do skúseností než do vecí. Skúsenosti vyplácajú väčšie dividendy ako nová televízia alebo pekné auto.
–  Knihy. Čítanie je investícia s najvyššou návratnosťou. Musíte prežiť celý život, aby ste jeden život poznali. Vďaka knihám však môžete prežiť tisíc rôznych životov s minimálnymi nákladmi.

Mám si z každej výplaty pravidelne odkladať?

Nie. Jednoducho skúste zarobiť viac peňazí. Je to jednoduchšie ako sporiť. Kedykoľvek sa snažím sporiť, nakoniec viac miniem. Neviem prečo. Utrácam jednoducho príliš. Lepšie je mať viac zdrojov príjmov a rozširovať ich. Potom sa vám nestane, že by ste skrachovali. "Sporenie" príde samo. Nezabudnite, že z bežnej mzdy nikdy nezbohatnete. Po odpočítaní daní, kvôli vyčerpaniu, pocitom, že nenávidíte svoju prácu, a ďalším výdavkom (deti) nikdy poriadne sporiť nebudete. Tým, že si odopriete dobrú kávu každý deň, nikdy nezbohatnete.

Čo teda ešte robiť s peniazmi?

Zabudnite na ne. Peniaze sú len vedľajším produktom zdravia. Keď som na tom bol najhoršie, začal som cvičiť. A neprestal som. Celé je to o tom cítiť sa dobre, spať dobre, jesť dobre a cvičiť. Majte okolo seba ľudí, ktorí vás milujú a rešpektujú vás, a ktorých vy milujete a rešpektujete. A buďte vďační za každý deň. Každý deň premýšľajte o veciach, za ktoré môžete byť vďační. Vďaka je totiž len iné slovo pre hojnosť, pretože veci, za ktoré ste vďační, sa budú vo vašom živote vyskytovať čoraz hojnejšie. A nakoniec, zapíšte si denne 10 až 20 nápadov. Je jedno, či budú dobré. Potom, čo som takto trénoval svoj ​​mozog 6 mesiacov, cítil som sa ako stroj na nápady. Peniaze a hojnosť sú vedľajším efektom všetkých vecí popísaných v tomto článku. Mám to vyskúšané na sebe.

Čo z toho mám ja?

Neviem. Písal som o financiách, pretože som chcel presvedčiť investorov, aby mi zverili peniaze, predávať knihy alebo organizovať prednášky. Teraz nechcem nič z toho. Nenávidím písanie o financiách. O financiách už nemôžem povedať nič ďalšieho. Ak má pre vás banka nejakú radu, povedzte: "ďakujem, to je v poriadku." Aj keby chceli, aby ste si otvorili sporiaci účet, povedzte nie. Neviem, prečo to robia, ale dobré pre vás to určite nebude. Investovaním nezbohatnete, ale môže sa vám dariť dobre. A keď to skombinujete s investovaním do seba, budete žiť v blahobyte. Ale len ak si budete pamätať, že finančné bohatstvo je len vedľajší efekt vášho vnútorného bohatstva. To je najlepšia investícia. Peniaze môžete zarobiť, keď o ne prídete, ale nemôžete vziať späť ani jeden okamih stresu a zloby.

Väčšina ľudí si myslí, že musí ďakovať svetu. Ale je to svet, ktorý vám neustále vzdáva vďaku za to, že žijete, že vytvárate nové veci, nové energie, nové skúsenosti. Každý deň dajte svetu aspoň jeden dôvod zašepkať: "ďakujem ti." Ak ten šepot počujete, všetko ostatné vo vašom živote už je jednoduché. Zaslúžite si to.

Autorom je investor a spisovateľ James Altucher.

Súvisiace články

Aktuálne správy