5 krokov k dobrému úveru

, PR článok

Ak potrebujete kúpiť nové auto, zrekonštruovať bývanie alebo vybaviť domácnosť, najrýchlejší spôsob ako získať peniaze je úver. Ponuka úverov na trhu je však široká, preto by ste si mali hľadať jednoduchú a zrozumiteľnú, ktorá splní všetky vaše kritériá. Ako sa v úveroch orientovať a čo by ste mali zobrať do úvahy poradí Angelika Farkašová, špecialistka na úvery z Poštovej banky.

Porovnajte si úrokové sadzby

Výška úrokovej sadzby je jedným z hlavných parametrov, podľa ktorého by sa mal úver vyberať. Samozrejme, čím nižší, tým lepší. Treba si dať však pozor na to, za akých podmienok môžete úrok získať. Niekedy je podmienený výškou úveru, prípadne aktívnym využívaním bežného účtu alebo iných produktov  či pri vyšších sumách aj založením nehnuteľnosti.

Overte si poplatky spojené s úverom

Pri výbere úveru zohľadnite aj poplatky za jeho poskytnutie či spracovanie. Ide aj o stovky eur. Niektoré banky odpúšťajú časť, alebo celý poplatok, ale len svojim verným klientom. Nájdete však aj pár bánk, ktoré takého poplatky neúčtujú vôbec. Náklady na plánovaný nákup či rekonštrukciu si tak dokážete efektívne znížiť.

Vyberte si banku, ktorú  máte poruke

Vo všeobecnosti platí, že čím máte banku bližšie, tým bude pre vás jednoduchšie riešiť všetky záležitosti spojené s pôžičkou, a to nielen na začiatku, ale aj počas celého splácania.

Rýchlosť schválenia úveru

Ak sa už človek rozhodne požiadať o úver, peniaze väčšinou potrebuje čo najrýchlejšie. Niektoré banky  vám úver dokážu schváliť už za  niekoľko minút.  Peniaze na účte tak môžete mať do pár hodín. Nezabudnite však aj na to, že každá banka  skúma, či dokážete svoj úver splácať. Vždy pomôže, ak ku svojim povinnostiam pristupujete zodpovedne a starý úver ste splácali riadne a včas.

Opýtajte sa na benefity

Benefity môžu byť napríklad vo forme darčeka alebo zľavy. Pokiaľ chcete  naozaj znížiť náklady na minimum, vyberajte si taký úver, s ktorým môžete reálne ušetriť. Takouto výhodou je určite znížená úroková sadzba v určitom období splácania alebo vrátenie niekoľkých mesačných splátok. Každý benefit má však svoje pravidlá. Väčšinou ho môžete získať, pokiaľ svoj úver  poriadne a pravidelne splácate z vášho bežného účtu počas celej doby.

Dobrá pôžička od Poštovej banky spĺňa všetky kritériá:

  • úroková sadzba už od 7,9 % p. a. na čokoľvek
  • už od 100 eur do 30 000 eur
  • bez poplatku za spracovanie úveru
  • schválenie už do pár minút
  • s dobou splácania od 5 mesiacov do 10 rokov
  • s 0 % úrokom v druhej polovici splátok pri riadnom a včasnom splácaní
  • pre väčšinu klientov len s občianskym preukazom na viac ako 1 500 obchodných miestach po celom Slovensku

Odporúčanie na záver

Budúcnosť môže priniesť nečakané udalosti, ktoré majú mnohokrát vplyv aj na splácanie pôžičky. Na ne sa však dá aspoň čiastočne pripraviť. Banky štandardne poskytujú možnosť poistiť si schopnosť splácať úver pre rôzne situácie. Poistenie môže významne pomôcť pri zníženom príjme a zvýšených výdavkoch v súvislosti s neočakávanou udalosťou. Poisťovňa Poštovej banky ponúka možnosť poistiť schopnosť splácania pôžičky aj pre prípad straty zamestnania.

Príklad výpočtu RPMN: Pri úvere vo výške 3 000 € s úrokovou sadzbou 7,9 % p. a., s počtom mesačných splátok  120 vo výške 37 €, poplatkom za spracovanie 0 € zodpovedá RPMN na úrovni 8,19% a celková čiastka, ktorú klient zaplatí je 4 264,98 €.   

Súvisiace články

Aktuálne správy