Rada PMÚ potvrdila pokutu pre ČSOB v prípade Akcenta

Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť a ČSOB má zaplatiť pokutu 3,2 mil. eur za uzatvorenie kartelovej dohody

Správa „BANKY: Rada PMÚ potvrdila pokutu pre ČSOB v prípade Akcenta“, rozšírená o stanovisko ČSOB v prvom odseku.

BRATISLAVA 12. mája (SITA) – Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR zamietla rozklad ČSOB. Potvrdila tak rozhodnutie úradu z 25. októbra minulého roka, ktorým udelil banke pokutu vo výške 3,2 mil. eur za účasť na kartelovej dohode na trhu bezhotovostných devízových operácií. Ide ešte o spor troch bánk z roku 2007 s českou spoločnosťou Akcenta. Ako ďalej úrad informoval, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 11. apríla tohto roka. „Rozhodnutie berieme na vedomie, no nestotožňujeme sa s ním. V tejto súvislosti zvažujeme ďalšie právne kroky,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Spor sa týka uzatvorenia kartelovej dohody z roku 2007 spočívajúcej vo vypovedaní zmlúv o bežných účtoch českej firmy Akcenta a odmietnutí ich znovu uzatvoriť. Česká finančná spoločnosť Akcenta CZ obvinila tri slovenské banky, že sa ju pokúšajú vytlačiť z devízového trhu neetickými prostriedkami. Išlo o ČSOB, Slovenskú sporiteľňu a VÚB banku, ktoré v lete 2007 bez uvedenia akéhokoľvek dôvodu spoločnosti Akcenta CZ zrušili účty. Udialo sa tak podľa zástupcov firmy v priebehu niekoľkých týždňov, čo považuje Akcenta za zneužívanie postavenia na trhu a bránenie vstupu konkurencie na slovenský trh.

V tomto aktuálnom rozhodnutí sa PMÚ podľa jeho vyjadrení zaoberal už len účasťou ČSOB na dohode, pretože voči ďalším dvom účastníkom dohody, teda Slovenskej sporiteľmi a VÚB banke, vydal konečné rozhodnutie Najvyšší súd Slovenskej republiky. Vo vzťahu k týmto dvom bankám súd zamietol ich žaloby a potvrdil pôvodné rozhodnutie úradu z roku 2009. Protimonopolný úrad uložil Slovenskej sporiteľni pokutu vo výške 3,2 mil. eur a VÚB banke 3,8 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy