Vyšší podiel OZE znamená vyššiu mieru nezávislosti

Vyšší podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) znamená vyššiu mieru nezávislosti. "Vyzývame preto politikov, aby začali robiť konkrétne rozhodnutia, ktoré posilnia energetickú nezávislosť a bezpečnosť Slovenska, pretože je to v záujme jeho občanov," uviedol v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou zastupujúci riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Pavel Šimon.

Vyšší podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) znamená vyššiu mieru nezávislosti. „Vyzývame preto politikov, aby začali robiť konkrétne rozhodnutia, ktoré posilnia energetickú nezávislosť a bezpečnosť Slovenska, pretože je to v záujme jeho občanov,“ uviedol v súvislosti s rusko-ukrajinskou krízou zastupujúci riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Pavel Šimon.
Kríza na Ukrajine podľa neho odhalila zraniteľnosť slovenskej ekonomiky, ktorá je v prevažnej miere závislá od dovozu surovín z Ruska. Podobne sú na tom viaceré európske štáty, na rozdiel od nich však Slovensko zatiaľ nehľadá východisko z tejto situácie.
Konštatoval zároveň, že hneď, ako vypukla kríza na Ukrajine, väčšina verejnosti mala oprávnené obavy, či Slovensku hrozia prípadné výpadky v zásobovaní plynom a či sa môže zopakovať plynová kríza z roku 2009. Ukazuje sa však, že problém má oveľa širšie rozmery. Pre Slovensko, podobne ako pre ďalšie krajiny Európy, je nielen nevýhodné, ale aj riskantné získavať väčšinu surovín a energie z jedného zdroja, z jednej svetovej strany.
Šimon pripomenul, že v súčasnosti Slovensko dováža z Ruska asi 60 % zemného plynu. Okrem toho sa viac než polovica spotrebovanej elektrickej energie vyrába v jadrových elektrárňach, ktoré sú opäť závislé od dovozu surovín z Ruska. Európske krajiny dnes hľadajú spôsob ako znížiť obchodnú a surovinovú previazanosť s Ruskom.
SAPI preto víta zmenu slovenskej legislatívy, ktorá umožňuje občanom za zvýhodnených podmienok získať vlastný zdroj elektrickej energie zo slnka – okrem jednoduchšej administratívy majiteľom takýchto inštalácií vychádza v ústrety aj podpora, ktorú môžu dostať z eurofondov.
Asociácia fotovoltického priemyslu zároveň očakáva, že prídu aj ďalšie zásadnejšie kroky v tomto duchu. Dosiaľ nevyužitý potenciál OZE potvrdzuje aj teoretický výpočet, podľa ktorého na 0,5 % slovenského územia dopadá toľko slnečnej energie, koľko by stačilo na pokrytie energetickej spotreby celej krajiny. „Vieme však, že nie je možné zo dňa na deň zmeniť architektúru slovenskej energetiky,“ zdôraznil Šimon.

Súvisiace články

Aktuálne správy