Vysokofrekvenčné obchodovanie: Miliardy dolárov pre jednu milióntinu sekundy

, Moneyandbanking Foto: SITA

Stále sa živo diskutuje o novej knihe Michaela Lewisa "Flash Boys", ktorá sa zameriava na vysokofrekvenčné obchodovanie. Výhody rozmachu elektronického obchodovania vo vysokých rýchlostiach sú dobre známe, čo vadí najviac odporcom?

Skratkou HFT sa označujú rýchle elektronické obchodné pokyny, kde časový interval dosahuje nanosekundy. Tieto obchody teraz dominujú sekundárnemu obchodovaniu v USA. Aj v minulosti už obchodníci využívali nové technológie, aby na trhu získali nejaké výhody. Platí to o využívaní telegrafu, telefónu aj o počítačových obrazovkách. HFT môžeme vnímať ako ďalší krok týmto smerom. Decentralizácia elektronických sietí sa všeobecne zdá byť dobrou vecou, pretože zvyšuje konkurenciu a znižuje prevádzkové riziko. Existujú ale aj problémy.

Prvé komplikácie sa týkajú chýb, ktoré môžu dokonca aj potopiť celú firmu. Ide o rôzne chybné príkazy, ktoré vedú k obrovským stratám. Je relatívne jednoduché kontrolovať ľudí počítačmi, ale je ťažšie kontrolovať počítače počítačmi. HFT so sebou možno prináša svet nezvládnuteľných algoritmov. Ak sa tieto programy zbláznia, môžu podkopať aj bezpečnostné nástroje. Klasickým príkladom je Knight Trading, kde došlo v auguste 2012 k poklesu trhovej hodnoty o 75 %.

Druhý problém sa týka toho, že HFT algoritmy môžu viesť k poruchám trhu. Stalo by sa tak v prípade, keď by nimi vyvolané obchody vysoko prevýšili bežný tok likvidity medzi brokermi a ostatnými investormi. Zdá sa, že presne k tomu došlo v máji 2010 počas tzv. "Flash Crash". Všeobecne hovoríme o tom, že HFT núti obvyklých poskytovateľov likvidity k tomu, aby požadovali prémiu. Tá by mala predstavovať kompenzáciu za to, že nejaký rýchly algoritmus vyberie ich ponuky na predaj a kúpu predtým, než dokážu reagovať na nové informácie, ktoré sa na trhu objavia. Ak by takéto riziko dosiahlo určitých úrovní, mohlo by to poškodiť celú likviditu trhu.

Je dokonca možné, že keby trhy začali hodnotiť riziká spojené s HFT veľmi vážne, hľadali by iné cesty k obchodom. Výsledkom by mohla byť "balkanizácia" trhov. Tento problém sa týka najmä amerických trhov, kde sa obchodovanie presúva na trhy, ktoré nemusia zverejňovať výšku ponúk na kúpu a predaj na verejných burzách. Namiesto jedného efektívneho trhu, kde tieto ponuky vidia všetci, tak idú obchody smerom k nepriehľadným platformám.

Výskum z poslednej doby tiež ukazuje, že HFT obchodovanie so sebou prináša vyššiu volatilitu ako obchody ťahané iba fundamentálnymi faktormi. Okrem toho môže dochádzať k tomu, že investori budú medzi sebou súťažiť o to, kto má lepšiu HFT technológiu. Tento proces je ale zo spoločenského hľadiska neproduktívny. Dochádzalo by iba k tomu, že sa minú miliardy dolárov na to, aby obchod prebehol o niekoľko milióntin sekundy rýchlejšie. Ekonómovia ale našťastie premýšľajú o tom, ako podobné negatíva eliminovať. Snažia sa nájsť spôsob, ako previesť konkurenciu od rýchlosti smerom k cene. Mechanizmy, ktoré do kolies HFT vložia zrnko piesku, môžu byť schopné obmedziť prínosy lepších technológií a zároveň znížiť nákladné vedľajšie efekty.

Súvisiace články

Aktuálne správy