Priemerný úrok úverov na bývanie v marci klesol na 3,51 %

Priemerná úroková sadzba úverov na bývanie v marci tohto roka klesla na 3,51 %. Rekordne nízka sadzba tak prilákala Slovákov a banky v treťom mesiaci tohto roka poskytli doteraz najväčší objem hypoték v histórii Slovenska, a to v objeme 466 miliónov eur. Upozorňuje na to vo svojej najnovšej analýze spoločnosť Fincentrum na základe marcových údajov Národnej banky Slovenska (NBS).
Podľa odborníkov vývoj objemu poskytnutých hypoték v prvých troch mesiacoch naznačuje, že tento rok bude pravdepodobne opäť rekordný v ich poskytovaní. „Náš predpoklad veľmi úspešného hypotekárneho roka sa potvrdzuje. Očakávali sme podobný vývoj, no prekvapilo nás, že k nemu došlo už v marci,“ konštatuje v analýze analytik spoločnosti Fincentrum Ján Porázik.
Objem poskytnutých úverov na bývanie v marci 2014 medziročne vzrástol o 46 %, čo je pokračovaním takmer rovnakého tempa rastu z februára tohto roka. Takýto masívny nárast je podľa Porázika dôkazom dvoch javov. Prvým je znižovanie rizikových prirážok, ktoré banky účtujú slovenským domácnostiam a druhým je konkurenčný boj, ktorý tlačí sadzby nadol.
Úroková sadzba pri hypotékach by mohla podľa jeho slov mierne klesať aj v ďalších mesiacoch. „Pred nami je ešte silné obdobie koncom jari. V prospech nových obchodov hovorí i trh nehnuteľností, ktorý začína ožívať,“ dopĺňa Porázik. Zlepšuje sa aj situácia na pracovnom trhu, takže viac ľudí by sa mohlo podľa odborníkov odvážiť uzavrieť dlhodobý úverový vzťah a kúpiť si nehnuteľnosť. Posledné údaje o ekonomickom sentimente naznačujú tiež ďalší pozitívny vývoj.
Klienti slovenských bánk mali v marci tohto roka záujem aj o spotrebné úvery. Banky ich poskytli v celkovom objeme 174 miliónov eur, čo je o 28 % viac ako pred rokom. Tento vývoj však na rozdiel od hypoték nehodnotí Fincentrum pozitívne. „Aj pri spotrebných úveroch sme síce svedkami poklesu sadzby na úroveň 13,6 %, stále je to však vysoký úrok v porovnaní s eurozónou,“ hovorí Porázik.
Objem medziúverov pri stavebnom sporení klesol medziročne o 7 % na 41 miliónov eur. V marci 2014 priemerná sadzba predstavovala 6,04 %. Pri stavebných úveroch objem vyskočil na 4,7 milióna eur a úrok klesol na 5,16 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy