Prima banka dosiahla v prvom štvrťroku zisk 111 tis. eur

V rovnakom období vlaňajška vykázala stratu 3,6 mil. eur

Prima banka dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka zisk 111 tis. eur. V medziročnom porovnaní je to zlepšenie, keďže v rovnakom období vlaňajška vykázala stratu 3,6 mil. eur. Ako ďalej na stretnutí s novinármi povedal generálny riaditeľ spoločnosti Jan Rollo, finančné výsledky sú oveľa lepšie, ako banka v tejto fáze rozvoja očakávala. A to aj vzhľadom na trhové prostredie a rôzne regulácie. "Čím viac nás budú regulácie zväzovať, tým viac nám znemožnia sa konkurenčne odlíšiť," skonštatoval Rollo. Napriek tomu je však s hospodárením z úvodu roka spokojný, pričom výhľad na nasledujúce štvrťroky je podľa neho pozitívny.

 

V minulom roku banka vykázala stratu na úrovni 5,6 mil. eur, pričom v roku 2012 to bola strata 8,3 mil. eur. Banka aj v uplynulom roku pokračovala v konzervatívnej tvorbe opravných položiek. Keby banka tvorila opravné položky na úrovni trhu, tak by spoločnosť bola podľa Rolla v pluse. Prevádzkový zisk totiž medziročne vzrástol. Dosiahnutie čistého zisku má firma naplánované na rok 2015, no už tohtoročné hospodárenie vyzerá podľa neho optimisticky.

Kvartálny prevádzkový zisk vzrástol o viac ako 4 mil. eur na 2,6 mil. eur. Stratégiou banky je orientácia na rozvoj retailu, pričom v rozširovaní pobočkovej a bankomatovej siete pokračovala aj v prvom štvrťroku. Od začiatku roka otvorila päť nových pobočiek a do prevádzky uviedla 16 nových bankomatov. Po otvorení pobočky v Moldave nad Bodvou už Prima banka svojimi pobočkami pokrýva všetky slovenské okresy.

Celkové vklady obyvateľstva vzrástli ku koncu marca medziročne o viac ako 3 % na úroveň 1,016 mld. eur. Najvýraznejší rast pritom zaznamenali zostatky na bežných účtoch, ktoré medziročne vzrástli o 39 %. Objem retailových úverov medziročne vzrástol o viac ako 53 % a dosiahol úroveň 527 mil. eur. Za výrazným rastom stáli podľa Rolla najmä hypotéky, a to najmä vďaka refinančným hypotékam.

Prima banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu od roku 1993 a v rámci doterajšieho fungovania spoločnosti je to už jej tretí názov. V máji 2000 sa majoritným akcionárom, v tom čase Prvej komunálnej banky, stala finančná skupina Dexia. Pod názvom Prvá komunálna banka vystupovala do konca septembra 2003, následne sa zmenila na Dexia banku Slovensko. Skupina Dexia v závere roka 2010 predala svoj podiel investičnej skupine Penta. Od januára 2012 sa Dexia banka zmenila na Prima banku.

Súvisiace články

Aktuálne správy