Mzdová vojna nebola, Apple, Google a spol. žalobu odvracajú stovkami miliónov

, ČTK Foto: SITA

Technologickí obri Apple, Google a ďalšie firmy zo Silicon Valley sa rozhodli "vyplatiť" z nepríjemného súdu. Mali vysvetľovať, prečo sa dohodli na tom, že si nebudú preťahovať zamestnancov, a tým pádom ušetrili miliardy dolárov na platoch.

Kartel amerických technologických obrov podľa všetkého na súde neskončí. Firmy Apple, Google, Intel a Adobe Systems čelili žalobe 64 tisíc zamestnancov, ktorí sa domáhali náhrady škody za to, že sa manažéri firiem tajne dohodli na tom, že si nebudú preťahovať svojich ľudí. Vyhli sa tak mzdovej vojne a podľa prepočtov ich zamestnanci prišli od roku 2005 až o deväť miliárd dolárov. Súdu naplánovanému na koniec mája sa známe spoločnosti rozhodli vyhnúť. Podľa informácií agentúry Reuters urovnajú spor zaplatením 324 miliónov dolárov.

Zástupcovia Applu, Googlu a Intelu odmietli k tejto dohode poskytnúť akýkoľvek komentár. Vyjadrila sa iba spoločnosť Adobe, ktorá tvrdí, že sa nezapojila do žiadnych neprávostí, avšak pristúpila na priateľské riešenie, aby nedošlo k nedorozumeniam a zbytočným nákladom za súdne konanie.

Advokátka žalujúcej strany Kelly Dermodyová vyhlásila, že ide o "skvelé riešenie".

Zamestnanci podali na firmy hromadnú žalobu už v roku 2011. Odkazujú v nej na tajnú manažérsku dohodu. Prípad bol do značnej miery založený na e – mailoch, ktoré si posielali vedúci pracovníci štvorice obvinených podnikov, vrátane bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Apple Steva Jobsa a niekdajšieho šéfa firmy Google Erica Schmidta.

Súvisiace články

Aktuálne správy