USA zvažujú reguláciu e – cigariet, nepatria do rúk neplnoletým

, ČTK Foto SITA

Spojené štáty zvažujú vôbec prvú celoštátnu reguláciu stále populárnejších elektronických cigariet. Podľa návrhu Úradu pre kontrolu potravín a liekov by ich nemohli zakúpiť neplnoletí. E - cigarety by tiež mali mať štítok so zdravotným varovaním.

Navrhované obmedzenia podľa denníka Wall Street Journal nejdú tak ďaleko ako u bežných cigariet. Nebude napríklad zákaz reklamy, zákaz predaja cez internet alebo zákaz používania príchutí, ktoré sú podľa niektorých kritikov príťažlivé pre mladých užívateľov. Výrobcovia však podľa týchto návrhov budú musieť zverejniť chemické zloženie a nebudú smieť rozdávať vzorky zadarmo. Zdravotné varovania potom upozornia, že nikotín, ktorý tieto zariadenia obsahujú, môže byť návykový.

K návrhom Úradu pre kontrolu potravín (FDA) sa teraz môže vyjadriť verejnosť a firmy v odvetví. FDA potom zverejnení definitívnu podobu obmedzenia. Časový plán, kedy sa tak má stať, podľa agentúry AP nie je.

E – cigarety, zariadenie na batériu, ktoré transformujú kvapalnú náplň s nikotínom na paru, sú rýchlo rastúcou alternatívou fajčenia cigariet. Tržby z elektronických cigariet sa tento rok odhadom priblížia k dvom miliardám dolárov. Pre porovnanie, na celkovom americkom trhu s tabakovými výrobkami dosahujú tržby asi sto miliárd dolárov.

V radoch fajčiarov sú e – cigarety obľúbené, pretože neobsahujú decht a ďalšie tisíce chemických látok ako bežné cigarety. Nie je však zatiaľ jasné, ako sú tieto zariadenia bezpečné. Neexistuje doteraz ani príliš vedeckých dôkazov, z ktorých by vyplynulo, že e – cigarety pomáhajú prestať fajčiť alebo fajčenie obmedziť.

Reguláciou e – cigariet sa vlani intenzívne zaoberala aj Európska únia. Niektoré členské štáty chceli, aby sa e – cigarety považovali za liečivo a predávali sa v prísnejšie regulovaných lekárňach. Táto požiadavka sa do tabakovej smernice nedostal. Brusel však bude mať v budúcnosti právo zakázať predaj nabíjacích e – cigariet v celej Únii v momente, keď ich predaj zakážu zo zdravotných dôvodov najmenej tri členské krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy