ŽSR z tendrov vylúčia každého, kto nespĺňa podmienky

Železnice Slovenskej republiky v spojitosti s potvrdeným kartelom šiestich stavebných firiem informovali, že vo svojich súťažiach budú postupovať zásadne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v spojitosti s potvrdeným kartelom šiestich stavebných firiem informovali, že vo svojich súťažiach budú postupovať zásadne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. „Obstarávateľský subjekt má povinnosť vylúčiť každého uchádzača, ak nespĺňa podmienky účasti, prípadne nespĺňa požiadavky na predmet zákazky,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Reagovala tak na otázku, či železnice vylúčia z tendrov spoločnosti, ktoré uzavreli cenovú dohodu v tendri na stavbu časti diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce pred deviatimi rokmi. „Verejného obstarávania sa nesmie zúčastniť ani uchádzač, ktorý má právoplatne uložený zákaz účasti vo verejnom obstarávaní,“ dodala Pavliková s tým, že zákaz činnosti udeľuje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Slovenská správa ciest prisľúbila, že sa k veci môže vyjadriť až na budúci týždeň.

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. pre kartel niektorých firiem už vylúčila viacerých uchádzačov z troch neuzavretých tendrov na stavbu D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala, D3 Žilina, Strážov – Brodno a rýchlostnej cesty R2 Zvolen, východ – Pstruša. Ide o združenia, ktorých členovia sa podieľali na kartelovej dohode.

Rozsudok Najvyššieho súdu SR, ktorý 30. decembra 2013 potvrdil rozhodnutie Protimonopolného úradu SR (PMÚ) z októbra 2006 o pokute pre stavebné firmy, nadobudol právoplatnosť 20. marca. Tridsaťdňová lehota na zaplatenie pokuty uplynula 19. apríla, resp. najbližší pracovný deň 22. apríla. Stavebné firmy majú uhradiť pokutu spolu takmer 45 mil. eur. Pokutu v termíne podľa PMÚ uhradila jedine Skanska, a.s. Praha (nástupca Skanska DS, a.s.), a to v udelenej výške 8,98 mil. eur. Portugalská spoločnosť Mota – Engil má zaplatiť 13,88 mil. eur, Strabag, a. s. Praha 12,21 mil. eur, Doprastav, a. s. Bratislava 6,57 mil. eur, Inžinierske stavby, a. s. Košice 3,02 mil. eur a Betamont, s. r. o. Zvolen 131,15 tis. eur.

Skanska, Strabag a Doprastav podali na Ústavnom súde SR sťažnosť proti rozsudku najvyššieho súdu. Zároveň žiadajú odklad vykonateľnosti rozhodnutia, a tým aj zaplatenia pokuty. Doprastav podľa ústavného súdu namietal proti porušeniu základného práva nebyť odňatý zákonnému sudcovi a základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Obdobné sú aj sťažnosti ďalších dvoch firiem.

ÚVO zatiaľ nerozhodol o tom, ako majú obstarávatelia postupovať voči stavebným firmám usvedčeným z kartelu. Hrozí im zákaz účasti vo verejnom obstarávaní. Úrad začal správne konanie vo veci 11. apríla a rozhodnúť by mal do tridsiatich dní.

Súvisiace články

Aktuálne správy