Zisk spoločnosti PKN Orlen klesol o štvrtinu

Štátom kontrolovaná najväčšia rafinéria v Poľsku evidovala v prvom štvrťroku prevádzkový zisk 254 mil. PLN. Česká spoločnosť Unipetrol, ktorej majoritným vlastníkom je PKN Orlen, vykázala za prvý kvartál po piatich štvrťrokoch strát čistý zisk 937 mil. CZK.

VARŠAVA/PRAHA 24. apríla (SITA, Reuters) – Prevádzkový zisk rafinérskej spoločnosti PKN Orlen za prvý kvartál tohto roka klesol o štvrtinu. Dôvodom oslabenia sú stále nižšie rafinérske marže, ktoré sa medzikvartálne takmer zdvojnásobili, a to na 1,30 USD za barel. Informovala o tom spoločnosť PKN Orlen. Štátom kontrolovaná najväčšia rafinéria v Poľsku evidovala v prvom štvrťroku prevádzkový zisk 254 mil. poľských zlotých (PLN). Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, prognózovali čistý zisk 108 mil. PLN. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Jaceka Krawieca sa v zlých výsledkoch PKN Orlen odrazilo aj nepriaznivé ekonomické prostredie krajín.

Dcérska firma PKN Orlen, česká spoločnosť Unipetrol, vykázala za prvý kvartál čistý zisk 937 mil. českých korún (CZK). Podnik vykázal zisk po piatich štvrťrokoch straty v rade. Informovala o tom spoločnosť Unipetrol. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, prognózovali čistý zisk 828 mil. CZK.

Tržby spoločnosti Unipetrol sa medziročne zvýšili o 16 % na 28,81 mld. CZK. K zlepšeniu výsledkov holdingu pomohli vyššie maloobchodné a veľkoobchodné predaje a slabšia česká koruna.

(1 EUR = 1,3834 USD)

(1 EUR = 4,1926 PLN)

(1 EUR = 27,459 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy