Dôvera nemeckých podnikateľov v apríli prekvapujúco vzrástla

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku tento mesiac prekvapujúco vzrástla. To signalizuje, že medzi nemeckými firmami zatiaľ vládne optimizmus napriek stupňovaniu napätia na Ukrajine a nízkej miere inflácie v eurozóne. Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a RTTNews.
Z najnovšieho prieskumu mníchovského ekonomického inštitútu Ifo vyplýva, že index podnikateľskej klímy v Nemecku sa tento mesiac zvýšil na 111,2 bodu z marcových 110,7 bodu. Analytici pritom odhadovali, že jeho hodnota klesne na 110,4 bodu.
Aj ďalší z ukazovateľov, index, ktorý odráža očakávania podnikateľov, v apríli prekvapujúco vzrástol na 107,3 bodu zo 106,4 bodu v marci, zatiaľ čo analytici predpovedali, že mierne klesne na 105,8 bodu.
Ale index súčasných podmienok ekonómov sklamal. Jeho aprílová hodnota sa síce mierne zvýšila na 115,3 bodu zo 115,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci, analytici však odhadovali, že stúpne o niečo viac, a to na 115,6 bodu.
Ifo zostavuje index podnikateľskej klímy pravidelne každý mesiac na základe ankety medzi približne 7000 firmami z najrôznejších oblastí.
Podľa odborníkov tieto výsledky síce naznačujú, že vyhliadky nemeckej ekonomiky sú naďalej dobré a tempo jej rastu v 1. kvartáli pravdepodobne zrýchlilo. Ale zároveň upozorňujú, že by nebolo múdre zatvárať oči pred rizikami, ktoré predstavuje kríza na Ukrajine a postup Západu voči Rusku.

Súvisiace články

Aktuálne správy