Ceny ropy klesli, zlato posilnilo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy v stredu klesli. Dôvodom ich oslabenia bolo zvýšenie zásob americkej ropy na rekordnú úroveň od roku 1982, kedy sa začalo s meraním stavu zásob. Informoval o tom americký Federálny úrad pre energetiku (EIA). Podľa tohto úradu sa zásoby americkej ropy zvýšili o 3,5 mil. barelov na 397,6 mil. barelov.

Pokles cien ropy Brent tlmili pokračujúce obavy z eskalácie napätia na východe Ukrajiny, pričom ďalšie sankcie by mohli viesť k prerušeniu dodávok z Ruska, druhého najväčšieho exportéra ropy na svete. Investori prihliadajú aj na pokrok v obnovovaní líbyjského exportu, niekoľko ropných polí však ostáva aj naďalej pre protesty zatvorených. Uviedol to hovorca spoločnosti National Oil. Júnové dodávky britskej ropy Brent uzavreli nižšie o 0,16 USD na úrovni 109,11 USD za barel. Júnové dodávky ľahkej americkej ropy oslabili o 0,31 USD na 101,44 USD za barel.

Ceny zlata v stredu mierne rástli. Trh so zlatom podporoval predaj nových rodinných domov v USA, ktorý klesol na osemmesačné minimum. Uviedlo to americké ministerstvo obchodu. Pohyb na trhu ignoroval správy, podľa ktorých ruský minister zahraničia Sergej Lavrov obvinil USA z politického prevratu na Ukrajine. Spotová cena zlata posilnila do 19:16 GMT o 0,1 % a uzavrela na hodnote 1 284,50 USD za uncu. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy posilnili o 3,50 USD na 1 284,60 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3834 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy