Kurz eura vzrástol a pohybuje sa na úrovni okolo 1,385 USD/EUR

Robustné ekonomické údaje a pozitívne správy z krízou zasiahnutých štátov eurozóny dnes podporili spoločnú európsku menu. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura sa popoludní vyšplhal až na 1,3855 USD/EUR, pričom ráno sa pohyboval na úrovni 1,38 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3834 (v utorok: 1,3817) USD/EUR.
Pozorne sledovaný index nákupných manažérov, ktorý je spoľahlivým indikátorom vývoja ekonomiky v eurozóne, v apríli prekvapivo výrazne vzrástol, ukázala dnes zverejnená správa spoločnosti Markit. „Ekonomika eurozóny dobre odštartovala do 2. štvrťroka,“ uviedol hlavný ekonóm Markit Chris Williamson. Nečakane pozitívne údaje prišli z najväčšej európskej ekonomiky, z Nemecka. „Oživovanie ekonomiky je v plnom prúde,“ uviedol expert UniCredit Marco Valli.
Investori tiež pozitívne reagovali na nové správy z krízou zasiahnutých štátov eurozóny. Portugalsko po troch rokoch, počas ktorých sa financovalo prostredníctvom medzinárodnej pomoci, opäť predalo na trhu dlhodobý dlh. Európska komisia (EK) okrem toho oznámila, že Grécko prvý raz po 10 rokoch zaznamenalo primárny rozpočtový prebytok, v ktorom nie sú započítané náklady na obsluhu dlhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy