Úverová spoľahlivosť vlád strednej Európy sa stabilizuje

Oživenie ekonomickej aktivity a zmiernenie opatrení na fiškálnu konsolidáciu podľa agentúry Moody's poskytuje vládam Česka, Slovenska, Poľska, Maďarska a Slovinska väčšiu flexibilitu.

Začínajúce sa, hoci nerovnomerné, zotavovanie strednej a východnej Európy podporuje pokračujúcu stabilizáciu úverovej spoľahlivosti vlád tohto regiónu, uviedla vo svojej novej správe, ktorú zverejnila v stredu, medzinárodná ratingová agentúra Moody’s. Oživovanie ekonomického rastu v piatich krajinách strednej Európy, čiže v Českej republike (rating A1, stabilný výhľad), Maďarsku (Ba1, negatívny výhľad), Poľsku (A2, stabilný výhľad), Slovensku (A2, stabilný výhľad) a Slovinsku (Ba1, stabilný výhľad), podporuje posilňujúci domáci dopyt v Maďarsku a Poľsku a vývoj exportu Českej republiky, Slovenska a Slovinska. Podľa agentúry Moody’s oživenie ekonomickej aktivity a zmiernenie opatrení na fiškálnu konsolidáciu poskytuje vládam piatich zmienených krajín regiónu väčšiu flexibilitu.

„Napriek vyššej úrovni dlhov stabilizácia trendov úverovej spoľahlivosti viedla k zmene výhľadov Slovenska a Slovinska na stabilné z negatívnych. Výsledkom je to, že štyri z piatich krajín majú stabilný výhľad ratingu,“ povedal Jaime Reusche, analytik agentúry Moody’s a hlavný autor správy. „Riziko zlyhania vo fiškálnej oblasti však zostáva hlavným rizikom pre udržateľnosť verejných financií v prípade niektorých vlád,“ dodal Reusche. Agentúra Moody’s podľa jeho slov preto predpokladá, že zlepšovanie ratingov je v tomto okamihu nepravdepodobné vzhľadom na pretrvávajúce náročné úlohy v ekonomike a fiškálnej oblasti.

Súvisiace články

Aktuálne správy