Nemecký súkromný sektor zrýchlil rast

Súkromný sektor druhej najväčšej ekonomiky eurozóny Francúzska podľa údajov agentúry Markit v apríli naopak expandoval výrazne pomalším tempom než v predchádzajúcom mesiaci

Aktivita v nemeckom súkromnom sektore v apríli po miernom marcovom spomalení zrýchlila rast. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, posilnil na 56,3 bodu z marcových 54,3 bodu. Informovala o tom v stredu agentúra Markit. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, index podľa predbežných údajov zotrval 12. mesiac v rade.

Dva a polročné maximum 56,4 bodu ukazovateľ zaznamenal vo februári. Nemecké firmy môžu mať obavy o dodávky energií, kríza na Ukrajine však zatiaľ nepôsobí ako destabilizujúca sila, uviedol hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Najväčšia európska ekonomika vlani posilnila o iba 0,4 %, silný domáci dopyt by však tento rok mal prispieť k výraznému zrýchleniu rastu. Ministerstvo hospodárstva v Berlíne prognózuje tohtoročný rast na úrovni 1,8 % a v roku 2015 očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o 2 %.

Súkromný sektor vo Francúzsku podľa osobitných údajov agentúry Markit tento mesiac výrazne spomalil rast. Zložený index PMI klesol na 50,5 bodu z marcových 51,8 bodu. Súkromný sektor druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa vrátil k rastu minulý mesiac, kedy expandoval najrýchlejším tempom od januára 2012 a hranicu 50 bodov prekonal prvýkrát od vlaňajšieho októbra. V apríli spomalila rast produkcia v službách aj priemysle a nové objednávky stagnovali. Zamestnanosť v sektore podľa predbežných údajov agentúry Markit klesala šiesty mesiac v rade.

Súvisiace články

Aktuálne správy