Kávoví gurmáni: Chceme nové zmluvy a vyvodenie zodpovednosti

, Colosseum Foto:SITA

Prieskum Národnej asociácie kávy v USA ukázal, že podiel konzumentov gurmánske kávy v Spojených štátoch dosiahol 34 percent. V minulom roku dosahoval tento podiel 31 percent. Konzumácia kávy nižšej kvality klesol z minuloročnej úrovne o 4 percentá na 35 percent. Rastúce požiadavky na kvalitu kávových zŕn spôsobujú spory medzi producentmi, pražiarňami a obchodníkmi.

Súčasné zmluvné podmienky pre obchod s kávou v USA sú staré viac než desať rokov. Zamestnanci praženie vtedy často cestovali do tropických krajín, kde sa káva pestuje, a vyberali ideálne zrná. Výsledkom je, že v prípade, kedy dorazí k odberateľovi káva nižšej kvality, nie je jasné, kto za to nesie zodpovednosť. Či kupujúci, ktorý sa stretol s pestovateľom, aby vybral zrná alebo obchodník, ktorý kávu prevážal, alebo sám pestovateľ. Členovia trhu s gurmánsku kávou tak chcú zmenu pôvodných zmlúv, na ktorých stojí prevažná väčšina severoamerického obchodu s kávou. Chcú aktualizovať štandardy kvality a určiť, kto v reťazci bude zodpovedný, ak dodávka nezodpovedá daným požiadavkám.

Podiel spotreby bežnej kávy voči gurmánske káve v USA (Zdroj: NCO, ICA, WSJ)
Obchod s kávou bol po celé desaťročia vcelku jednoduchý. Veľké pražiarne, ktoré produkujú malé balenia kávy, ktoré dominujú v regáloch supermarketov, nakupujú kávové bôby od dovozcov. To sú často veľké obchodné firmy. Cena, ktorú za kávu zaplatia, závisí od akostných tried, pôvodu odkiaľ pochádza, akým spôsobom boli bôby spracované a počtu chybných zŕn v určitom množstve. Avšak fungovanie trhu sa zmenilo. Zatiaľ čo dodávka jedného typu kávy pre veľké komerčné pražiarne zostáva spoločná všetkým, malé nezávislé pražiarne nakupujú kávu samostatne v malých dávkach po jednotlivých vreciach. Špecializované malé pražiarne majú vysoké nároky na kvalitu kávy a je pre nich dôležitá konkrétna farma alebo dokonca aj konkrétny svah.

Väčšina sporov sa rieši za zatvorenými dverami a týkajú sa ceny a oneskorených dodávok. Je to z toho dôvodu, že kávový priemysel je založený na dobrých vzťahoch a udržiavanie dobrého mena je zásadné pre udržanie zákazníkov. Ozývajú sa aj hlasy na vybudovanie nezávislého panelu odborníkov. Tí budú hodnotiť kvalitu kávových zŕn na stobodovej škále, ktorá je používaná v prípade gurmánskej kávy.

Káva sa tento rok zaradila medzi najziskovejšie komodity. Cena kávy arabiky, ktorá sa obchoduje na burze ICE (Intercontinental Exchange), vzrástla od začiatku roka už o 81 percent. Za cenovým rastom posledných dní stoja obavy o úrodu v Brazílii. Tá je najdôležitejším pestovateľom tohto typu kávy na svete a nedostatok zrážok spolu s vysokými teplotami ženú cenu smerom hore.

Futures kontrakt na kávu arabiku neočistené od efektu rolovanie (Zdroj: Colosseum)

Súvisiace články

Aktuálne správy