Medzi zamestnávateľmi nie je záujem zamestnávať ľudí

Živnostníci a mikrofirmy, ktoré zamestnávajú od jedného do 9 zamestnancov, tvoria absolútnu väčšinu firiem na Slovensku, až 96,8 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ).
„Veľké podniky s 250 a viac zamestnancami tvoria len 0,1 %, stredné s 10 do 49 zamestnancami majú len 0,5-% podiel na trhu a malé s počtom zamestnancov od 50 do 249 majú 2,6-% podiel,“ informovala generálna sekretárka SŽZ Viola Krómerová. Tieto údaje svedčia podľa nej o tom, že rapídne klesol záujem o zamestnávanie ľudí.
„Zamestnávatelia už nechcú znášať zodpovednosť za chod veľkých firiem, prevažujú mikrofirmy a tie sa na podnikateľskom trhu trápia, nemajú priestor na odborný rast. Navyše, štát pri konsolidácii svojich výdavkov najčastejšie siaha na túto veľkú skupinu produktívneho obyvateľstva.“
Krómerová poukázala na reštrukturalizáciu veľkých podnikov, pri ktorej sa pohľadávky živnostníkov dostávajú v reťazci na posledné miesto, a tak im hrozí, že svoje peniaze za subdodávky nikdy nedostanú.
„Tento postup ohrozuje rodiny živnostníkov, ktoré sú na včasné uhradenie faktúr odkázané. Nemôžu úverovať veľké firmy, nie sú predsa banky,“ reagovala generálna sekretárka SŽZ na reťaz reštrukturalizácií podnikov, ktorých cieľom je oddlžiť veľké podniky a oživiť tak výrobu v nich.

Súvisiace články

Aktuálne správy