Drahý, či lacný internet: Bruselu vadia klamstvá operátorov

, lidovky.cz Foto:SITA

Internet na Slovensku patrí v porovnaní s okolitými krajinami k tým lacnejším, v priemere zaplatíme menej než obyvatelia ostatných stredoeurópskej štátov Vyšehradskej štvorky. Napríklad v Poľsku sa účet môže vyšplhať až na 140 eur mesačne.

"Aj pri zohľadnení rôznej kúpnej sily v jednotlivých krajinách môžu byť ceny najbežnejšieho širokopásmového pripojenia v niektorých členských štátoch až štyrikrát vyššie," uvádza Európska komisia v správe o širokopásmovom internete v krajinách EÚ.

Cena pevného pripojenia pre domácnosti pri rýchlosti od 12 do 30 megabitov za sekundu, ktoré využíva väčšina obyvateľov Európy, sa štát od štátu veľmi líši. Najlacnejšie sa pripojíte v Litve, Rumunsku a Lotyšsku. Najväčšie cenové rozpätie je v Poľsku a v Chorvátsku.

Európska Komisia pre prepojený internet pripravuje návrhy, ktoré by mali zvýšiť práva spotrebiteľov. Povinnosťou sa majú stať zrozumiteľné zmluvy a údaje umožňujúce porovnávanie s konkurenciou obdobne ako napríklad RPMN u úverov. Operátori by tak museli uvádzať presné informácie o skutočnej rýchlosti prenosu dát. "Aj keď sa siete zlepšujú, rozdiely medzi zverejnenými a skutočnými rýchlosťami sú rovnako veľké ako v roku 2012. To potvrdzuje, že je potrebné práva spotrebiteľov posilniť a harmonizovať," uviedla podpredsedníčka Európskej komisie Neelie Kroesová.

 Rozdiel v inzerovanej a dosiahnuté rýchlosti pripojenia k internetu
 druh pripojenia  dosiahnutá rýchlosť oproti inzerovanej
 kábel 89,50%
 optické vlákno (FTTx) 82,70%
 meď (xDSL) 63,80%

Za pravdu jej dáva štúdia spoločnosti SamKnows, ktorá získava údaje o pripojení od takmer 10 tisíc dobrovoľníkov zo všetkých 28 krajín EÚ, Islandu a Nórska. Zo štúdie vyplýva, že skutočná rýchlosť sťahovania môže byť iba 64 % oproti inzerovanej.

Súvisiace články

Aktuálne správy