Primeranosť vlastných zdrojov bánk je na vysokej úrovni

Bankový sektor sa podľa NBS javí byť odolný aj v rámci modelového dvojročného testovania

Bankový sektor na Slovensku sa podľa Národnej banky Slovenska (NBS) javí byť naďalej pomerne robustný voči negatívnemu vývoju na finančných trhoch a reálnej ekonomiky. Odolnosť sektora je podľa makrostresového testovania znova podmienená vysokým objemom kapitálu, ktorým banky disponovali ku koncu roka 2013 a schopnosťou generovať úrokové príjmy aj v prípade stresového obdobia. Ako ďalej konštatuje centrálna banka vo svojej analýze slovenského finančného sektora za rok 2013, primeranosť vlastných zdrojov ostáva na vysokej úrovni. Ku koncu vlaňajška bol ukazovateľ na úrovni 17,2 %.

Testovanie ukázalo, že v prípade základného scenára by sa celková primeranosť vlastných zdrojov ku koncu roka 2015 zvýšila na 19,2 %. Ak by nastal ekonomický prepad, aj vtedy by sa mierne zvýšila. V prípade krízy na finančných trhoch by to bol mierny pokles. V základnom scenári by podľa NBS skončila v strate v dvojročnom stresovom období jedna banka, v rámci ekonomického prepadu by to bolo šesť bánk a v prípade krízy na finančných trhoch sedem bánk. Primeranosť vlastných zdrojov sektora by však podľa centrálnej banky zostala na vysokej úrovni.

Na to, aby každá banka spĺňala 8-percentnú regulatórnu hranicu primeranosti vlastných zdrojov ku koncu roka 2015, by banky mali podľa NBS navýšiť vlastné zdroje v rámci scenára ekonomického prepadu celkovo o 3 mil. eur. V prípade scenára krízy na finančných trhoch by to bolo o 7 mil. eur. V prípade základného scenára by ani jednej banke neklesla primeranosť vlastných zdrojov pod 8 %.

Ako ďalej konštatovala národná banka vo svojej analýze, ekonomický vývoj v eurozóne zaznamenal v minulom roku ukončenie obdobia recesie, čo sa prenieslo aj do slovenskej ekonomiky. Finančné trhy taktiež zaznamenali v medziročnom porovnaní relatívne pokojné obdobie bez výrazných turbulencií. No hoci celkové náklady na kreditné riziko mierne poklesli, riziká opätovného zvýšenia zostávajú v sektore retailu aj podnikov.

Súvisiace články

Aktuálne správy