HDP Nemecka v 1. kvartáli pravdepodobne výrazne vzástol

Nemecká ekonomika má s najväčšou pravdepodobnosťou za sebou úspešný štart do tohto roka. Ministerstvo financií vo svojej správe predpovedá, že výkon najväčšieho hospodárstva eurozóny v 1. kvartáli výrazne vzrástol. Naznačuje to pozitívny vývoj v priemysle ako celku a tiež v stavebníctve. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Ministerstvo sa pritom odvoláva na nezvyčajne miernu zimu a robustný domáci dopyt po nemeckých produktoch. Tieto dva kľúčové faktory prispeli v 1. štvrťroku 2014 k rastu priemyselnej výroby aj stavebnej produkcie. Konkrétne údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka za prvé tri mesiace roka zverejní štatistický úrad 15. mája.
Ministerstvo financií ale zároveň upozorňuje, že už v súčasnom 2. kvartáli bude výkon nemeckej ekonomiky o niečo slabší. Zároveň však dodáva, že by sa to nemalo brať ako známka celkového spomalenia hospodárstva, keďže viaceré indikátory signalizujú, že si udržiava potrebnú dynamiku. Iba nezvyčajne silný medziročný rast v 1. štvrťroku vďaka miernej zime „skresľuje porovnávací základ“, takže HDP Nemecka v 2. kvartáli nestúpne tak výrazne ako v prvých troch mesiacoch roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy